Öt évvel jutalmazták a migránsok szállítását

Öt év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy embercsempészt az ausztriai Linzben szerdán, a bolgár férfi húsz migránst szállított, mikor a rendőrök rajtaütötték.

A 41 éves elkövetőt 2015. augusztus 23-án fogták el a rendőrök a felső-ausztriai Enns település közelében lévő A1-es autópályaszakaszon. A férfi kezdetben tagadta, hogy elmenekült volna a rendőri ellenőrzés elől és azt sem ismerte be, hogy később az elfogás során is ellenállt. Az ügyészség ismertetése szerint miután a rendőrök megállították, gázt adott és kétszer a rendőrségi autóba rohant. Több kilométer megtétele után tudták csak megállítani, amikoris kiugrott a járműből és gyalog elmenekült. Az akció közben egy rendőr csigolyatörést szenvedett.

A férfi később részletes vallomást tett, elnézést kért tetteiért és azt sem tagadta, hogy embercsempészként dolgozott. A menekültek szállításáért fejenként 250 eurót kapott.

Amikor a rendőrök augusztusban rajtaütötték, a több mint hat négyzetméter nagyságú levegőtlen kocsi rakodóterében 20 szíriai, iráni és afgán ember utazott. Az autót átvizsgáló rendőrök vallomása szerint "fojtó és meleg levegő" áramlott ki a raktérből, amikor kinyitották a hátsó ajtót.

A tizenhétszeresen büntetett előéletű férfi azt állította, hogy a kisbusz hátsó ajtaját nem zárta be, hanem mintegy 15 centiméteres rést hagyott rajta és az út közben néha megállt, amikor kopogással jeleztek neki a raktérből. A férfit Bulgáriában hat alkalommal ítélték el jogosítvány nélküli vezetés miatt.

A férfi egy korábbi vallomása szerint tagja volt annak az elkövetői csoportnak, amely az A4-es autópályán történt, 71 migráns halálával járó ausztriai tragédiáért felelt. Azt állította, hogy mivel várandós feleségét és fiát elrabolták, szabadulásuk érdekében arra kényszerült, hogy menekülteket szállítson Magyarországról Németországba. Egyébként pedig - mint mondta - ő maga súlyos beteg.

Az elkövetőt hivatalos személy elleni erőszak, testi sértés és mások testi épségének veszélyeztetése miatt mondták bűnösnek. Az ítélet nem jogerős.