Menekülteket adna szomszédos országoknak Ausztria

A menekültek uniós tagállamok közötti elosztását szorgalmazza az osztrák tartományi vezetők tanácsának új elnöke.

Július elsejétől Josef Pühringer, Felső-Ausztria tartomány vezetője a tartományi kormányfők tanácsának új vezetője. A néppárti politikus párttársától, az alsó-ausztriai tartományi vezető, Erwin Prölltől vette át a néppárti többségű grémium irányítását.
 
Elődjéhez hasonlóan Pühringer is kiállt a menekülteknek az uniós tagállamok közötti igazságos elosztása mellett, és azt szorgalmazta, hogy az osztrák kancellár kétoldalú megbeszélést kezdeményezzen a szomszédos országok kormányfőivel, javaslata szerint elsőként Csehországgal. 
Ugyan nem oldaná meg a problémát, de nemes gesztus lenne Csehországtól, ha 250-300 menekültet befogadna
– vélte a tartományi vezető.
 
A politikus bírálta a szociáldemokrata kancellár javaslatát, miszerint a menekülteket nem tartományi, hanem járási kvóta szerint osztanák el. Egyúttal felszólította a néppárti belügyminisztert, Johanna Mikl-Leitnert, hogy július végéig számolja fel a menekültek számára létesített sátortáborokat. 

Segítség és teher a kampányban

Pühringer a Kurier című osztrák lap kérdésére elmondta: számára az elnökség segítséget és terhet is jelent egyben az ősszel tartandó tartományi választások előtt, azonban a problémák megoldására koncentrál. A Die Presse osztrák napilap szerint a tartományi vezetőn kettős teher nehezedik, az elnökség és annak súlya, hogy pártja népszerűségvesztését visszafordítsa Felső-Ausztriában.
 
A legfrissebb felmérések szerint Felső-Ausztriában az Osztrák Néppárt (ÖVP) 39 százalékos támogatottságot tudhat magáénak, ez alul marad a legutóbbi tartományi választásokon elért 46,8 százalékos eredménnyel szemben. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a közvélemény-kutatások szerint 24 százakon áll a tartományban, ez csaknem négy százalékos visszaesés a 2009-es választási adatokhoz képest. A tartományi választásokat szeptember 27-én tartják.
 
A tartományok és a kormány vezetőinek múlt heti maratoni ülése nem hozta meg a várva várt megoldást és konkrét eredményeket, viszont újabb határidőt szabtak: július végéig további 6500 helyet hoznak létre. Az ülésen továbbá a néppárti tartományi vezetők elutasították a szociáldemokrata kancellár Werner Faymann javaslatát, miszerint a menekülteket nem tartományi, hanem járási kvóta szerint osztanák el. Így a konfliktus „kinőtte magát” és a menekülthelyzet megoldása nemcsak a tartományok között, hanem az SPÖ és az ÖVP által alkotott koalícióban is komoly vitákat jelent már.