Ismét felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Ismét felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

Az októberi döntés után az Országgyűlés hétfőn 138 szavazattal ismét felfüggesztette a DK-s Varju László mentelmi jogát - írja a 444.

Ezúttal azért, mivel az ügyészség szerint a képviselő tavaly decemberben súlyos testi sértést és garázdaságot követett el, amikor a közmédia székházában a biztonsági őrök kidobták az épületből.

Az ügyészség szerint, hogy a stúdióba bejuthasson, a Gyurcsány-párt politikusa

"nekirontott a biztonsági szolgálat sorfalának, és megszorította egy biztonsági őr vádliját (...) miután a biztonsági őrök társuk lábát kiszabadították, Varju Lászlót eltolták a stúdió ajtajától".

A mentelmi bizottság szerint ez pedig garázdaságnak minősül. Később az ügyészség elismeri, hogy testi kényszert alkalmaztak Varju ellen, aki nem volt hajlandó távozni, földre került, elkapta, majd kihúzta egy biztonsági őr lábát, aki ennek következtében a vállára esett, és 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, ami kimeríti a súlyos testi sértés kategóriáját.

Varju László a döntés előtt azt mondta, hogy az ügyészség az ellenzékiek meghurcolása érdekében azonnal intézkedik, míg a fideszes ügyeket eltussolja. Kijelentette, hogy szerinte semmilyen bűncselekményt nem követett el:

A 444 megjegyezte, hogy a parlament egyébként a kormánypárti Aradszki András mentelmi jogát is felfüggesztette, aki ellen egy érdi közúti baleset miatt indult eljárás. A képviselő nem vette figyelembe az elsőbbségadást, és összeütközött egy motorossal.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a DK-s politikus mentelmi jogát korábban egy másik eljárás kapcsán már felfüggesztette a parlament:

Felfüggesztették Varju László mentelmi jogát

A DK-s Varju László mentelmi jogának felfüggesztését javasolta az Országgyűlés mentelmi bizottsága, amit végül az Országgyűlés megszavazott. A legfőbb ügyész egy folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványozta az ellenzéki képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügyészség gyanúja szerint ugyanis Varju László a 2018-as országgyűlési választás előtt anyagi juttatást ígért egy függetlenként induló jelöltnek azért, hogy visszalépjen a javára.