Mészáros Lőrincék karácsonya: csaknem 85 milliárdnyi közbeszerzés landolt az ölükben

„Valóban, ezek magyar oligarchák!”

Mint arról az Alfahír is beszámolt, Orbán Viktor környezetének kirívó gazdagodása már a tekintélyes nemzetközi üzleti sajtó figyelmét is felkeltette. A Financial Times erről írt cikkében szólta el magát – ismét – az Orbán-rendszer egyik fő ideológusa, Lánczi András, aki a lapnak a Garancsi–Tiborcz–Vajna–Mészáros nevekkel fémjelezett csapatról kerek perec kijelentette:

Valóban, ezek magyar oligarchák.

A Corvinus Egyetem rektora oligarchának nevezte Orbán oligarcháit a Financial Timesban

"Valóban, ezek magyar oligarchák"- így fogalmazott Lánczi András a lapnak azzal kapcsolatban, hogy a Fidesz regnálása alatt bizonyos körök, beleértve a kormányfő vejét, Tiborcz István is, látványosan meggazdagodtak és látszólag élet-halál urai a magyar ugaron.Az összeállítás Tiborcz mellett bemutatta Garancsi István, Mészáros Lőrinc és Andy Vajna megtollasodását is, illetve ennek összefüggését a kormánypárttal.A cikkíró megrökönyödésének ad hangot, és úgy fogalmaz:

Emlékezetes, 2015-ben ugyanő jelentette ki a fideszes Magyar Időknek:

Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája.

A Fidesznél – úgy tűnik – nem zavartatják magukat, hiszen az EU-s közbeszerzési értesítő ma megjelent számában csak úgy tobzódunk az újabb Fidesz-közelbe került tízmilliárdokban Lássuk!

Baja: 8 milliárd

Baja városa 8 milliárd forint keretösszegben kért ajánlatokat többek közt kerékpárút-építésre, útépítésre, -felújításra, -karbantartásra, járdákra, közterekre és -parkokra, közművezetékekre, közúti hidakra. A nyertes az Alisca Bau Zrt., a Soltút Kft., valamint a Mészáros Lőrinc bizalmasa, Szíj László által tulajdonolt Duna Aszfalt alkotta trió lett.

M8-as autóút: 63 milliárd

Az M8-as út Körmend és osztrák határ közti szakaszára kiírt kétrészes tender mindkét felét a Duna Aszfalt, illetve a Mészáros és Mészáros Kft. alkotta konzorcium nyerte el. A 161-es és 180-as kilométerszelvények szakaszát az eredetileg becsült 36,5 milliárd forint helyett 40,8 milliárdért, míg a 180-as és 190-es kilométerszelvények szakaszát 21,2 milliárd forint helyett 22,1 milliárdért vállalta az Orbán Viktor közvetlen környezetéhez tartozó gázszerelő-üzletember. Azaz kilométerenként 2,17 milliárd forintunkba fáj ez nekünk.

Vasútfejlesztés: 13,8 milliárd

Az Ebes és Debrecen közötti 7,65 kilométeres vasúti szakasz 160 km/órás sebességre, valamint 225 kN tengelyterhelésre bővítését a V-híd Zrt., valamint a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló R-Kord Kft. nyerte el. A beruházást (elvileg) 13,8 milliárd forintból kell(ene) megvalósítani.

Vagyis Mészáros Lőrinc és üzleti köre 84,8 milliárd forintnyi közpénzt nyert így karácsony előtt. Nekik biztosan boldog lesz az ünnep!