Mészáros Lőrinc kályhagyártó cége busás profitot zsebelhet be a kormány tűzifarendelete miatt

Mészáros Lőrinc kályhagyártó cége busás profitot zsebelhet be a kormány tűzifarendelete miatt

Mészáros Lőrinc cége, az Opus Global tulajdonát képezi Magyarország egyik legnagyobb kandalló- illetve fatüzelésű tűzhelygyártó vállalata; a cég pedig a kormány tűzifarendeletének egyik nagy nyertese lehet - mutat rá cikkében a Magyar Narancs.

Közeleg a tél: a kormány engedélyezte az erdők tarvágását is, hogy legyen elég tűzifa

Tilalmi időszakban is lehet az erdőkben fát kivágni és megengedett a tarvágás is - írja a Napi.hu. 

Fa- és széntüzelésű tűzhelyeket, kandallókat és kazánokat is gyárt a Mészároshoz kapcsolódó Wamsler SE, amelyik nem keveset profitálhat abból, hogy a következő fűtési szezonra a kormány a fatüzelés felé terelgeti nemcsak a lakosságot, de az iskolákat is. A rezsicsökkentés visszanyesése miatt ugyanis

mára ugrásszerűen megnőtt a kereslet a szilárd tüzelésű kályhák iránt.

A vállalat a Salgótarjáni Vasöntöde és Tűzhelygyár jogutódjaként jött létre, végül 2017-ben vált a felcsúti milliárdos tulajdonává, amikor is az Opimust átnevezték Opus Globalra. Akkoriban csordogáltak a céghez az állami támogatások is. 2017 decemberében a Nemzetgazdasági Minisztérium egy 1,786 milliárd forint értékű támogatási szerződést írt alá a Wamslerrel egy gyártó és innovációs központ létrehozásáról, korszerűsítéssel és kapacitásbővítéssel.

A pár éven belül várt 600-700 milliós nagyságrendű nyereség azonban ezidáig elmaradt, mivel később a portál szerint 

nulla forint adófizetési kötelezettség mellett is 370 milliótól 1,9 milliárd forintig terjedő veszteséget termelt a cég.

Most viszont a fa- és széntüzelésű kályhák iránti kereslet fordíthat a szerencsén. A cég honlapján nemrég azt írták, hogy a megnövekedett számú megrendelésnek köszönhetően megfogyatkoztak a készleteik. Jelentős részben exportra is dolgoznak, így nem meglepő, hogy magukat "Közép-Európa legnagyobb, 100%-ban magyar magántulajdonban lévő 'tűzhelygyáraként" aposztrofálják.