Több áldozata van a vírusnak a Covid-osztályokon, mint az intenzíven

Több áldozata van a vírusnak a Covid-osztályokon, mint az intenzíven

Van, akinek ez már az elfekvő

- nyilatkozta az mfor.hu-nak, a neve elhallgatását kérő rezidens, a kórház Covid-osztályán tapasztalt magas halálozási aránnyal összefüggésben.

Megerősítette, hogy az osztályon jóval többen halnak meg mint az intenzíven és betegből is ötször-hétszer van több van náluk.

Ennek egyszerű az oka: nem jut be mindenki az intenzív osztályra. Mert még nincs, vagy már nincs szüksége rá. Utóbbiból van több

- tette hozzá.

A beteg javulása intenzív kezeléstől nem várható, komfortterápia javasolt. 

A lapnak nyilatkozó rezidens szerint a legtöbb beteg lázlapjára ez a felirat kerül fel.

Ez azt jelenti, hogy fájdalomcsillapítót, esetleg morfiumot adunk, megy az oxigén nekik és a hozzátartozók életvégi látogatását kell megszervezniük. Ezekről a betegekről lemondtak, ezért mondjuk, hogy számukra voltaképpen ez egy elfekvő

- mondta a rezidens.

Az osztályon dolgozóknak naponta mérlegelni kell, kiben van több „ráció”, mert akit jobb eséllyel meg lehet menteni, azt veszik fel az üres intenzíves ágyra. A Covid-intenzív osztályokon számtalanszor kell  használni az Etikai protokollt, amit tavasszal dolgozott ki a Magyar Orvosi Kamara. Ez békeidőben is működik egyébként, csak nem volt ilyen részletesen kidolgozva.