Mi közük a dinoszauruszoknak a drónokhoz?

A paleontológusok Steve Salisbury professzor irányításával eddig több száz megkövesedett lábnyomot fedeztek fel a Kimberley-régióban, amelyet 130 millió évvel ezelőtt hagytak hátra az Indiai-óceán parti fövenyén végigcsörtető dinoszauruszok.
 
A nagy, kerek lábnyomok a hatalmas testű, hosszú nyakú növényevő szauropodáké, míg a kisebb, háromujjú lenyomatok a madárszerű theropodáktól származnak.
 
"A drónok segítségével madártávlatból vizsgálhatjuk a legérdekesebb helyszíneket" - emelte ki Salisbury professzor. Mint elmondta, a drónokat igen érzékeny kamerákkal szerelték fel, ennek köszönhetően már eddig is rengeteg kiváló videofelvételt sikerült készíteniük. A továbbiakban egy speciális számítógépes program segítségével e felvételek alapján 3D-ben "keltik életre" a dinoszauruszokat, animálják a mozgásukat.
 
"A lábnyomoknak köszönhetően megismerhetjük, hogy miként éltek, viselkedtek a dinoszauruszok 130 millió évvel ezelőtt" - fogalmazott Steve Salisbury. A tervek szerint a megkövesedett lábnyomok feltérképezését célzó projektet 2016 végéig fejezik be.