Miért fizessünk földadót?

A Jobbik arra szólítja fel az önkormányzatokat, hogy ne vessék ki ezt az újabb terhet.

Hegedűsné kijelentette, hogy bár az önkormányzatok számára a rászorulók támogatása kötelező feladat, de erre egyetlen fillér támogatást sem fognak kapni az állami költségvetésből. Az önkormányzatoknak látszólag egy megoldásuk maradt, ez pedig a települési adó, illetve annak mutációja a földadó kivetése - tette hozzá, majd elmondta, hogy tudomása szerint mintegy 500 település tervezi ezt a lépést, míg számos helyen már be is vezették ezt a sarcot.
 
A nemzeti párt politikusa megjegyezte, hogy a földadó jogszerűségét maga a kormányzat is kétségbe vonja. Emlékeztettet, hogy Nagy István a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára korábban erről úgy vélekedett, hogy azért nem lehet kivetni ezt az adótípust, mert az elfogadott törvénymódosítás szerint (1990. évi C. tv.)  csak  magánszemély lehet az adó alanya, míg az adótárgya pedig más közterhet nem viselhet. 
 
Tehát államtitkár értelmezése alapján sem mezőgazdasági/egyéni vállalkozót, sem őstermelőt nem lehetne megadóztatni és ugyanez a korlátozás állna fenn a vállalkozásokba bevont földekkel kapcsolatban is.
 
Hegedűsné elmondta, hogy a másik FM-érvelés szerint a törvény tiltja, hogy egy naptári éven belül súlyosbítható az adóteher, ugyanakkor az államtitkár ebben téved, és Hegedűsnének úgy tűnik, hogy a fideszes honatyák és a kormányzati szereplők nem ismerik az általuk elfogadott, benyújtott törvény szövegét.
 
Hiszen a településadóra nem vonatkoznak ezek a korlátozások - húzta alá a képviselő. Egy év során több alkalommal is bevezethetik ezt az adófajtát. 
 
Az országgyűlési képviselő elárulta, a kormányzat korábban azzal érvelt, hogy a települési adóval növelni akarják az önkormányzatok mozgásterét, ehelyett azonban egy "életveszélyes fegyvert" adtak a településvezetők kezébe. Ez pedig visszafelé fog elsülni - tette hozzá. 
 
Mert kit is fog sújtani a földadó?
 
Tényleg nem a vállalkozásokat, hanem azokat a kisembereket, akik haszonbérbe adták a földjeiket, illetve azokat, akik zsebszerződéseken keresztül külföldiek kezébe adták el a birtokukat.
 
Hegedűsné egy idős ember példáján keresztül érzékeltette a helyzetet. Mivel a 3 hektárnyi földjét már nem ő műveli meg, hanem bérbe adta egy vállalkozónak, így adóalannyá vált. A pluszteher miatt pedig jó eséllyel tovább fog adni a tulajdonán, amit aztán megvásárol tőle egy nagybirtokos. Ez lenne a megfelelő irány?
 
A földadó nem az osztrák gazdákat, hanem a magyar embereket fogja sújtani - szögezte le a nemzeti párt képviselője. Ezért a Jobbik az ombudsmanhoz fordul, hogy tegye meg a szükséges lépéseket, és kezdeményezze az Alkotmány Bíróságnál a földadó alaptörvény-ellenességének kimondását.
 
Ugyanakkor felszólítjuk az önkormányzatokat is, hogy ne vezessék be ezt a terhet, a Fidesztől pedig azt várjuk, hogy vonja vissza annak törvényi lehetőségét.
 
A megoldási javaslatot firtató kérdésünkre jobbikos települések példáit hozta fel Hegedűsné.
 
Elmondta, hogy nem lehetséges az önkormányzati segélyekre szoktatott emberektől egyik napról a másikra teljesen megvonni minden ellátást, ugyanakkor rá kell szoktatni őket, hogy a munkából éljenek meg. Emlékeztettet, hogy a Jobbik által vezetett településeken sikerült értelmes közmunka programot bevezetni, ezzel is közelebb kerülve az önkormányzatok önellátásának, önrendelkezésének megvalósításához, egyben javítva a közbiztonságot is.
 
Azért fizessen a kisember, hogy a segélyezettnek legyen miből pénzt adni? - ez komoly feszültséget szülhet, tette hozzá.
 
Álláspontja szerint egy városvezetői konstrukcióváltásra van szükség, mert a vagyonnal gazdálkodni kell, nem pedig felélni azt.