Három tizenéves afrikai téríthette el a migránsmentő török hajót

Ketten középiskolások, egyikük szociológiát tanult.

Három tizenéves illegális bevándorló ellen emelt vádat szombaton egy máltai bíróság, amiért Líbia partjainál eltérítették a kisebb török tartályhajót, amely 105 társukkal együtt kimentette őket a tengerből.

Az MTI beszámolója alapján az ügyészség azzal vádolja a fiatalokat, hogy megfenyegették és arra kényszerítették a hajó legénységét, hogy ne Líbiában vigye őket vissza, hanem Máltára. A vádlottak közül ketten kiskorúak, 15 és 16 évesek, a harmadik pedig 19 éves. Egyikük elefántcsontparti, a másik kettő guineai.

Mindhárman tagadták bűnösségüket. A két kiskorú azt mondta magáról, hogy középiskolás, az idősebb pedig szociológiát tanult az egyetemen. Tettükért 30 év börtönt is kaphatnak, mert Máltában a hajóeltérítés terrorizmusnak minősíthető.

Még szerdán mentett ki 108 embert a Földközi-tengerből egy török tulajdonú hajó, de amikor alig 10 kilométerre járt a líbiai partoktól, a migránsok átvették az irányítást a hajó felett, hogy Máltára jussanak vele. A máltai hadsereg kommandósokat küldött hajóra és helyreállították a rendet. Miután a tartályhajó kikötött a főváros, Valletta közelében, a máltai rendőrség őrizetbe vett 5 hangadót.