Zelenszkij tanácsadója szerint Moszkvának nincs alapja a gabonamegállapodás felülvizsgálatára

Zelenszkij tanácsadója szerint Moszkvának nincs alapja a gabonamegállapodás felülvizsgálatára

Oroszországnak nincs alapja arra, hogy felülvizsgálja az ukrajnai gabonaexportról Kijevvel kötött megállapodást, amelyet Ukrajna szigorúan betart - jelentette ki szerdán Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója.

Oroszország és Ukrajna Törökország és az ENSZ közreműködésével július 22-án állapodott meg arról, hogy három ukrán kikötőből, köztük Odesszából elszállítják a gabonát, amit addig Oroszország blokkolt.

Putyin kilátásba helyezte az ukrajnai gabonaexport korlátozását

Az ukrajnai gabonaexport korlátozását vetette fel szerdán a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon elmondott beszédében Vlagyimir Putyin arra hivatkozva, hogy a szállítmányok nem Afrikába, hanem az Európai Unióba mentek - adta hírül az MTI.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon szerdán elmondott beszédében felvetette az ukrán gabonaexport korlátozását arra hivatkozva, hogy a szállítmányok nem Afrikába, hanem az Európai Unióba mentek. Úgy vélekedett, hogy érdemes lehet korlátozni az ukrajnai gabonaexportot, és kilátásba helyezte, hogy a kérdésről konzultál Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

Podoljak Putyin szavaira reagálva a Reutersnek nyilatkozva elmondta:

"Természetesen nincsenek objektív okai a gabonamegállapodás felülvizsgálatának (...), amelyet a mi és a közvetítők álláspontja szerint szigorúan betartunk".

Az ukrán elnöki tanácsadó emellett kiemelte:

"Azt hiszem, hogy az ilyen váratlan és alaptalan nyilatkozatok inkább arra irányuló kísérletet jelentenek, hogy új agresszív beszédtémát adjanak a nemzetközi közvélemény befolyásolására és mindenekelőtt az ENSZ-re történő nyomásgyakorlásra." 

Mikola Szolszkij ukrán agrárpolitikai és élelmiszeripari miniszter a Reutersnek nyilatkozva azt mondta, hogy Oroszország eddig semmilyen lépést sem tett a gabonamegállapodás megváltoztatására. "Láttam (a nyilatkozatot), de a mi szintükön nincs semmilyen változás" - jelentette ki.