Telefonon beszélt Pompeo Lukasenkával

Telefonon beszélt Pompeo Lukasenkával

Telefonon beszélt egymással Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök - tudatta az amerikai külügyminisztérium helyi idő szerint szombat este.

Pompeo a minisztérium közleménye szerint

felszólította az Európa utolsó diktátoraként emlegetett Lukasenkát, hogy azonnal engedjék szabadon Vitali Skljarov politikai tanácsadót, aki amerikai állampolgár.

 A tárca azt is tudatta, a miniszter értésre adta, hogy Washington támogatja a fehérorosz nép demokratikus törekvéseit, de további részleteket nem közöltek.

Skljarovot az ellenzék tájékoztatása szerint előbb őrizetbe vették, majd házi őrizetbe helyezték a fehérorosz hatóságok. A fehérorosz állami média szerint Lukasenka közölte Pompeóval, hogy Minszk és Moszkva közösen fog válaszolni a külső fenyegetésekre.

Lukasenka kitart amellett, hogy nem hajlandó lemondani, holott az augusztusban tartott elnökválasztás óta hétről hétre hatalmas tömegek követelik a távozását. A hivatalos eredmények szerint a voksok 80 százalékával választották hatodszor is elnökké, de az ellenzék szerint csalás történt. Szvjatlana Cihanouszkaja korábbi ellenzéki elnökjelölt ultimátumot intézett az elnökhöz, felszólította, hogy vasárnapig távozzon hivatalából vagy általános sztrájkra szólítja fel az embereket Fehéroroszországban.

(MTI)