"Ahhoz, hogy a Fideszt legyőzzük, az kell, hogy minél többen menjenek el szavazni"

Mini-interjú.

Kevesebb mint egy hét múlva választás. A körzetben átlagosan a fideszes jelölt 40, Ön 27, az MSZP-P-DK indulója 17 százalékon áll. Milyennek látja az esélyeket?

Óriási lehetőség előtt állunk, és jó eséllyel győzhetünk, ledönthetjük a Fidesz itteni bástyáját. A mi körzetünk hagyományosan jobboldali körzet, tehát mindenképpen a Fidesz és a Jobbik között fog eldőlni a választás. A közvélemény-kutatások is egyértelműen azt mutatják, hogy én vagyok az egyedüli az ellenzéki jelöltek közül, aki legyőzheti Hörcsik Richárdot.

Mi kell ahhoz, hogy szűküljön az olló?

Napról napra láthatóan szűkül. A Fidesz támogatottsága országosan is folyamatosan csökken, ugyanígy helyben Hörcsik Richárdé is, míg a Jobbik erősödik. Sajnos, ellenzéki visszalépésekre nem látok esélyt, pedig ez fontos lenne a kormányváltás érdekében. Egy helyi civil egyesület által szervezett vita előtt és után is leültünk egyeztetni a várható esélyekről, de csak a DK-s jelöltben mutatkozott kompromisszumkészség, az LMP teljesen elzárkózott. Ahhoz, hogy a Fideszt legyőzzük, az kell, hogy minél többen menjenek el szavazni és támogassák a legerősebb ellenzéki jelöltet.

Mi a legfőbb kritika Hörcsik Richárddal szemben?

Nem csak a lakosság között, hanem a saját polgármesterei között is csak „ígérgetőnek" becézik. Eljön egy-egy településre, és négyévente ugyan azt ígéri meg, gondolhatja Ön is, mennyire valósulnak meg ezek. Hörcsik a házi pályázatíró cégével is belekeveredett abba a TOP-os botrányba is, amely keretében ugyanazzal a sablonszöveggel Borsod-szerte juttatják a fideszes önkormányzatokat busás uniós forráshoz, de csak azok nyerhetnek a pályázatokon, akik az ő általa ajánlott debreceni illetőségű, ám bőven helyi gyökerekkel rendelkező céggel dolgoznak. Fidesz-csókosok nyernek el olyan falusi turisztikai pályázatokat, mint például vendégházak létesítése, de ezek is csak elméletben vendégházak, gyakorlatban a kedvezményezett családtagjai laknak bennük. A térségünk bűzlik a korrupciótól, amelynek Abaújban és Zemplénben a helyi hűbérúr, Hörcsik Richárd a kiindulópontja.

Tegyük fel, megnyeri a választókerületet. Mi lesz az első olyan ügy, amit az Országgyűlés elé visz?

A legelső a "halálút" bővítése, illetve a gibárti szerpentin teljes felújításának kezdeményezése, a régóta ígérgetett sárospataki elkerülő megépítése, illetve az alsóbbrendű útjaink rendbetétele lesz. Évtizedek óta csak ígérgetik a 37-es út négysávosítását, ennek megvalósítása nem tűr halasztást. Nem csak az itt élők és az átutazók biztonsága érdekében fontos ez, hanem a gazdasági versenyképességünk növelése érdekében is.

Ha megengedi, akkor kiemelnék még egy dolgot: A választást követően haladéktalanul tárgyalást fogok kezdeményezni a szőlészettel és borászattal foglalkozó szakemberekkel, akikkel együtt át fogjuk alakítani a borászati ágazatunkat, hiszen nem lehet az, hogy a politikai befolyással szándékosan alacsonyan tartsák a szőlőárakat, ezáltal az őstermelőinket lehetetetlenítsék el.

Mik a térség legfőbb problémái? Milyen megoldásokat kínál ezekre a Jobbik?

A legnagyobb probléma, ami ellen azonnal tenni kell az, hogy nálunk az országos átlagnál is alacsonyabbak a bérek és a nyugdíjak, és magas a munkanélküliség. Emiatt pedig egyre többen kényszerülnek külföldre a jobb megélhetés érdekében. A Jobbik béruniós kezdeményezése - amely az egyenlő munkáért egyenlő bér elven alapul - megoldást jelentene ezekre a problémákra. A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások támogatásával ösztönöznénk a tisztességes béreket biztosító munkahelyek létrehozását, így helyben tudnánk megélhetést biztosítani.

Körzetünkben jelenleg több mint 10 háziorvosi praxis tartósan betöltetlen, és bár a kormány kampányszövegei szerint a hazai egészségügy világszínvonalú, kórházaink is a működőképesség határán vannak. 1-1 szakorvos, vagy ápoló felmondásával osztályok zárhatnak be. Láthattuk ezt nem is olyan régen a sárospataki kórházban. A Jobbik - összhangban a béruniós kezdeményezésünkkel – a működéshez és a dolgozók normális béréhez szükséges pénzt biztosítani fogja, és az általunk kidolgozott béremelési-szakképzési javaslattal vonzóvá tesszük az egészségügyi pályát.

Térségünk katasztrofális állapotban lévő közútjainak felújítására is szükség van, s mint az imént említettem, ezek rendbetétele lesz az első feladatom.

Állandó kapcsolatban áll a helyi választópolgárokkal. Milyen a hangulat? Érződik, hogy kampány van? Kormányváltásra vágynak az emberek?

Egyértelmű, hogy kormányváltó hangulat van, és ez nem csak országosan, hanem itt, helyben is nagyon érezhető. Folyamatosan járom Abaúj és Zemplén térségét, és rengeteg segítséget, pozitív visszajelzést, megerősítést kapok. Ez hatalmas erőt ad. Az itt élőknek is elegük van már abból, hogy csak az ellenségkeresés és a gyűlöletkeltés uralkodik országszerte, és a hírekben is csak újabb és újabb korrupciós ügyekről, valamint lejárató kampányokról hallani. De az emberek nem csak egyszerűen kormányváltásra, hanem nyugalomra is vágynak, arra, hogy a politika végre ne másszon bele a mindennapjaikba, és hagyja őket élni. Mi ezt a változást hozzuk el.