Mind Putyint, mind a migránsokat elutasíthatja Lengyelország

Elfogadhatatlannak tartja Putyint, de migránskérdésben azzal is együttműködne a lengyel ellenzék, aki kapcsolatokat ápol Oroszországgal. 

Az október 25-i lengyel parlamenti választások fő esélyese, az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt kormányfőjelöltje szorosabb együttműködést akar a visegrádi országokkal (V4) egyebek között a migrációval kapcsolatban, annak ellenére, hogy Lengyelországgal ellentétben Csehországnak, Szlovákiának és Magyarországnak jó a kapcsolata Oroszországgal.

Lengyelország szeptemberben megtörte a V4-ek egységét azzal, hogy támogatásáról biztosította az EU azon tervét, miszerint a blokk 28 tagországa eloszt egymás között 120 ezer menekültet. A terv szerint Lengyelország 4500 további menekültet fogadna be azon a kétezren felül, amelynek befogadását korábban felajánlotta. A nemzeti konzervatív PiS kormányfőjelöltje, Beata Szydlo bírálta ezt a varsói döntést. 

A migránsválság a lengyel választási kampány egyik fő témája.

"Érdekünkben állt volna Magyarország, Csehország és Szlovákia támogatása (a migránskvóták ügyében)"

- jelentette ki Szydlo a Dziennik Gazeta Prawna című napilap hétfői száma szerint.

A liberális jobbközép lengyel kormány - állítása szerint - azért fogadta el a kvótákat, mert a V4-ek szavazata kevés volt annak elvetéséhez az Európai Tanácsban. Elemzők azonban azt mondják: Varsó amiatt is így dönthetett, mert szüksége lehet az EU szolidaritására, ha a jelenleginél sokkal több ember menekülne el az ukrajnai konfliktus elől, és érkezne Lengyelországba.

A PiS magas rangú tisztségviselői utaltak arra, hogy kormányra kerülve ellenezni fogják a szíriai, illetve iraki menekültek Lengyelország által történő befogadását. Ez azt vetíti előre, hogy a politikailag nagyon kényes migránskérdésben további küzdelmek várhatók Brüsszelben. A PiS korábban bírálta, hogy Magyarország és Milos Zeman cseh elnök szoros kapcsolatokat tart fenn Oroszországgal, annak ellenére, hogy az EU szankciókat vezetett be Moszkva ellen az ukrajnai válság miatt.

Szydlo azonban most pragmatikusabb álláspontot foglalt el.

"Jogos a felvetés, hogy Orbán és Zeman együttműködik Putyinnal, ami számunkra elfogadhatatlan. De ha nem törekszünk jó kapcsolatra a csehekkel és a magyarokkal, akkor egyedül maradunk a térségben"

- mondta a párt kormányfőjelöltje.