Mindenáron fehéreket akart ölni a dallasi lövöldöző

Bosszút akart állni a túlkapások miatt.

Ezt a dallasi rendőrgyilkosságok ügyében nyilatkozó David Brown rendőrfőnök - Mike Rawlings polgármesterrel közösen tartott - pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be. Hozzátette: a korábbi hírekkel ellentétben az orvlövész nem öngyilkos lett, hanem a rendőrség bombával végzett vele. A robbanószerkezetet

egy robot segítségével

juttatták el a rendőrgyilkosig. A történelemben ez volt az első eset, hogy rendfenntartó erők robotot használtak egy ember megöléséhez.  

A rendőrfőnök szerint az orvlövész a vele tárgyaló rendőrrel azt közölte, hogy

mindenképpen fehéreket akart megölni,

az elmúlt napokban történt rendőri túlkapások miatt, amelyeknek fekete amerikaiak voltak az áldozatai.

David Brown szerint az orvlövészt felháborították a fehér rendőrök túlkapásai, és

felháborították őt a fehér emberek.

A férfit a hatóságok nem nevezték meg, de a CBS televízió kiderítette, hogy Micah Xavier Johnson, 25 éves lakosról van szó, aki a texasi Mesquite városkában élt, és az amerikai hadsereg tartalékosa volt.   

A rendőrfőnök hangsúlyozta, hogy a férfi - akit a tájékoztatón következetesen "gyanúsítottnak" nevezett - még a tárgyalások során közölte a rendőrökkel, hogy nem tagja egyetlen szervezetnek sem. Ezt valószínűleg azért is hangsúlyozta, mert hajnalban a Facebook közösségi portálon egy eddig ismeretlen, magát a "fekete hatalom politikai szervezetének" nevező csoport magára vállalta a támadásokat. A Facebook azóta törölte bejegyzést. Mark Zuckerberg, a portál tulajdonosa egyébként először nyilvánult meg ilyen ügyben, és még csütörtökön este döbbenetét és az áldozatok családtagjaival való együttérzését fejezte ki.

A CBS televízió arról adott hírt, hogy a rendőrség munkatársai figyelemmel kísérték a különböző közösségi portálokon megjelent bejegyzéseket, s azt tapasztalták, hogy

jelentősen megszaporodott a rendőr-ellenes kommentárok aránya

a CBS oknyomozó riportere pedig olyan kommentárra is bukkant, amely egyenesen arra szólított, hogy

"öld meg

a rendőröket!".

A pénteki sajtótájékoztatón egyébként a rendőrfőnök ismét megerősítette: a támadók célja az volt, hogy minél több rendőrt megöljenek. A három letartóztatott gyanúsított további értékes információkkal is szolgált, de a nyomozás érdekében erről sem a rendőrség vezetője, sem pedig a polgármester nem kívánt nyilatkozni.