Mindent vissza?! - Megbukott a Fidesz földpolitikája

A Jobbik agrárpolitikusa egy múlt heti másodfokú bírósági döntésre hivatkozott, amely a Kishantos kontra Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) perben született. A bíróság felfüggesztette ugyanis a bírósági eljárást, mert véleménye szerint az NFA törvény bizonyos pontjai nem csupán a magyar alaptörvénnyel nem egyeztethetőek össze, de még az ENSZ antikorrupciós rendelkezéseivel is szembe mennek. Ezért az ügyet az Alkotmánybírósághoz (Ab) küldte a másodfokon eljáró Törvényszék.

Az Alkotmánybíróság elé kerülhetnek a földügyek!

Szerdán a Fővárosi Törvényszék úgy határozott, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, és egyben felfüggesztette másodfokon a felperes Kishantosi Ökogazdaság (Kishantos) kontra Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) és Magyar Állam közötti pert. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezetre vonatkozó NFA-törvény és az állami földek hasznosításáról szóló kormányrendelet egyes részei az alaptörvénybe ütköznek, és sértik az ENSZ Korrupció elleni egyezményét is - számol be a Greenpeace Magyarország a Törvényszék álláspontjáról.

Magyar Zoltán ezzel kapcsolatban elmondta, reméli, az Ab nagyon rövid idő alatt megsemmisíti az NFA törvény azon jogszabályait, amelyek lehetőséget biztosítottak a földprivatizációra.

Mindig is Kishantosnak szorítottunk – szögezte le.

"Azt tartottuk szem előtt, hogy az Európa által elismert, komoly eredményeket felmutató ökogazdaság vissza tudja nyerni az életét, területeit"

- tette hozzá a szakpolitikus.

A jobbikos honatya a bírósági döntésre hivatkozva megállapította: az Orbán-kormány által levezényelt földprivatizáció sem a helyi érdekeket nem segítette, sem a helyben élést nem mozdította elő, sem pedig a természeti erőforrásokkal való korrekt bánásmódot nem célozta meg. Véleménye szerint az árverésekkel csak azt érték el, hogy "az eladott területek kétharmadát egy szűk 20 százalékos réteg szerezte meg" - jelentette ki.

Az Alkotmánybíróság döntése nemcsak a Földet a gazdáknak! földeladásait fogja visszamenőlegesen megváltoztatni, de érinteni fogja a korábbi "botrányos földbérleti pályázatokat is". (Amennyiben igaza lesz a jobbikos politikusnak, ez rettenetesen fog fájni Mészáros Lőrincnek, akinek a semmiből történő megjelenése a földbérleti pályázatok megjelenésére datálható).

Magyar Zoltán kifejtette pártja álláspontját, eszerint a Fidesznek meg kell várnia az Alkotmánybíróság döntését, mielőtt elfogadja a földeladásokról szóló törvényt. Szükségtelen ennek a jogszabálynak a megalkotása, ha az nemsokkal később érvényét veszíti - fogalmazott az agrárpolitikus.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=C5Az7KqCvvM&feature=youtu.be]