Mit érez a férfi, amikor apa lesz?

Elmélyülő kapcsolatról, a család összetartásának megerősödéséről, megnövekedett teher- és munkabírásról beszéltek a Bar!kádnak azok az apukák, akiket arról faggattunk, hogyan változott meg az életük gyermekük születésével.

A gyermek áldás elnevezésű kampányával hangsúlyozza a család mint a nemzet alappillérének fontosságát a Jobbik Ifjúsági Tagozat. Célunk, hogy megmutassuk a fiatalon való anyává és apává válás szépségét, ezáltal ösztönözni a húszas éveikben járókat is a gyermekvállalásra. Magyarországon a népességfogyás óriási probléma, amivel foglalkoznunk kell és nekünk, fiataloknak felelősségteljesen részt kell vállalnunk nemzetünk építésében. Elsődlegesen szeretnénk elérni, hogy a korosztályunk között az általunk vallott értékrendet népszerűvé tegyük, ezért a hasonló kampányaink mellett – mint például a határon túli magyarság megsegítése érdekében indított vagy a környezetvédelmi kampány – indítjuk el a családalapítás fontosságára felhívó akciónkat – mondta el korábban a Bar!kádnak Lengyelné Varga Kitti, a Jobbik Ifjúsági Tagozat alelnöke.

Egy gyermek érzelmileg feltölt

Nunkovics Tibor 31 éves, első gyermeke egy évvel ezelőtt született. Jegyesével két és fél éve alkotnak egy párt, mindenféleképpen szeretnének összeházasodni, de anyagi okok miatt még várnak a nagy napra. Tibor nagyon örült, amikor megtudta, hogy babájuk lesz, kedvesével mindketten családcentrikusak.
 
– Egy picit meg is könnyeztem azt a pillanatot, amikor megállapította az orvos, hogy gyermeket vár a párom – mesélte lapunknak Tibor. Már korábban is beszélgettek a családalapításról, azonban konkrétan nem tervezték. – Szerelemgyerek – jegyezte meg.
A fiatal férfit nem ijesztette meg a családfenntartás felelőssége, hiszen biztos munkahelye van, kedvesével pedig már korábban is komolyan átbeszélték, hogy milyen kiadásokra kell számítaniuk, ha babájuk lesz.
 
– Sokszor csak kifogás, ha valaki azt mondja, hogy anyagi okok miatt nem vállal gyermeket, ismerek olyanokat, akik nálam sokkal jobban keresnek, mégis ez az indokuk. Nem biztos, hogy az a jó, hogy a picinek mindent megadunk és elkényeztetjük. Gyermekkoromban én is megkaptam mindent, ami igazán fontos volt, a szüleim mindig előteremtették rá a pénzt, többre nem is vágytam. Szerintem ez hozzásegített egy megfelelő értékrend kialakításához – vélekedett az édesapa. Hozzátette, a kicsi érkezése nem korlátozza a mindennapjaikat, bár most már hozzá kell igazítani a programokat, de Tibor és párja ezt egyáltalán nem tartja tehernek. Sokkal többet ad a gyermek, mint amennyi lemondást igényel. A fiatal édesapa mindenben segít kedvesének, nemcsak a pici ellátásából, de a házimunkából is kiveszi a részét.
 
– Érzelmileg is feltölt, ráadásul a teherbíró képességem is nőtt. Sok törődést igényel egy baba, de a maradék időmben sokkal nagyobb lendülettel vetem bele magam a munkába.
 
Nunkovics Tibor is tapasztalja, hogy korosztályából sokan nem vállalnak gyermeket, úgy véli ez többek között a liberális nyomás hatása.
 
– Szerintem a gyermeknevelésénél nincs nagyobb kihívás, ha valaki tényleg élni akar, akkor gyermeket kell vállalnia. A mai fiatalokban a szórakozás, a karrierépítés sokszor elnyomja ezt a vágyat. Szeretném megmutatni ennek a generációnak, hogy igazán csak akkor teljesedhet ki egy férfi, ha apává válik, valamint azt, hogy a családalapításnál nincs fontosabb dolog a világon. Egyre kevesebben vagyunk mi, magyarok itt, a Kárpát-medencében, úgyhogy minél többeknek rá kell döbbenniük, hogy ki kell venniük a részüket a probléma megoldásából. Egy gyereknek igazán csak szerető szülőkre van szüksége – hangsúlyozta végül Nunkovics Tibor.

Édesapának lenni a legjobb dolog a világon

Krizsán Norbert 29 éves, és már 12 éve van együtt, a Jobbik IT baba-mama kampányában is szereplő Krizsánné Stiffl Barbarával. Két kisgyermek édesapja, a kisebb még csak hét hónapos. Krizsán Norbert nagyon örült neki, amikor megtudta, párja gyermeket vár, úgy véli ez a legjobb dolog a világon.
 
– Az első babát nem terveztük, de nagyon örültünk neki, amikor kiderült, hogy jön – mesélte lapunknak a férfi. Norbert azt mondta, semmiről nem kellett lemondania a gyermekek érkezése miatt, még úgy sem, hogy komolyan besegít a picik ellátásába, egyedül az éjszakai felkelések maradnak párjára. A fiatal férfi nem félt a családfenntartás felelősségétől, hiszen biztos munkahelye van, ráadásul a nagyszülők is ott segítenek, ahol tudnak. Krizsán Norbert állítja, a gyermekek érkezése számos pozitívumot hozott életükbe, rá is komoly hatással voltak, például sokkal türelmesebb mióta édesapa.
 
– A babák érkezése sokkal jobban összefogja a családot mind a szűkebb, mind a tágabb értelemben – jegyezte meg. A fiatal férfi elmondta, párjával is szorosabb lett a kapcsolata. – Mindkét gyerekünk születésénél bent voltam a szülőszobában, és minket ez még inkább közelebb hozott egymáshoz, nagyon meghitt volt, ha ezt átélheti az ember a kedvesével, akkor nagyon erős kapocs alakulhat ki közöttük. Nagyon örülök, hogy ott tudtam lenni.
 
Krizsán Norbert is tapasztalja azt a jelenséget, hogy a korabeliek nehezebben vállalnak gyermeket, környezetében sokak még nem vágtak bele a családalapításba, úgy véli, ez a karrier hajszolásának tudható be. A fiatal férfi azért tartotta fontosnak, hogy szerepeljen a kampányban, hogy ezzel is népszerűsítse az apaságot, ugyanis úgy véli ez egy olyan plusz az ember életében, amit semmi sem pótolhat.

Amikor a kezemben tartottam, minden megváltozott

Horváth Szilárd 30 éves, és két éve van együtt a Jobbik IT baba-mama kampányában szereplő Molnár Enikővel, kislányuk kilenc hónapos. A fiatal férfit először megijesztette az apaság gondolata, ugyanis úgy tartotta, hogy mielőtt gyermeket vállal szeretne felépíteni egy biztos egzisztenciát.
 
– Nagyon korainak tartottam a pici érkezését, az volt a véleményem, hogy fel kell építenem az életemben bizonyos dolgokat, mielőtt családom lesz. Amikor már orvoshoz jártunk, és néztük az ultrahangon, akkor kezdtem másképp látni a jövőt, felejthetetlen élmény volt, amikor pedig a kezemben tartottam, akkor minden megváltozott – mesélte lapunknak Horváth Szilárd. Azóta komolyan kiveszi a részét a pici ellátásából is.
 
– Az elejétől fogva besegítek, ugyanis három héttel a baba születése előtt elvesztettem az állásomat, így három hónapig itthon voltam. Minden éjszaka felkeltem velük, pelenkáztam, fürdettem, altattam, etettem – emlékezett vissza a kezdetekre Horváth Szilárd. A fiatal férfi elmondta, életében nem érezte még olyan rosszul magát, mint akkor, amikor munka nélkül maradt, azonban párja teljes mértékben mellette állt. – Nehéz volt, de átvészeltük, azóta pedig kezd minden jóra fordulni. Ráadásul a kapcsolatunk is megerősödött, mióta megérkezett a gyermekünk.

Már nemcsak a házasság szentsége köt össze minket

Kemenár Zoltán 37 éves, a Jobbik IT baba-mama kampányban is szereplő Kemenárné Kincses Mária férje, első gyermeküket október 6-ra várják. Feleségével két és fél éve alkotnak egy párt, az esküvőjük pedig egy éve volt. A házaspár már rögtön a menyegző után szeretett volna babát, Kemenár Zoltán euforikus örömöt érzett, amikor megtudta, édesapa lesz. Egyáltalán nem ijesztette meg az a gondolat, hogy a vállára nehezedik majd a családfenntartás felelőssége.
 
– Egy férfinak az a dolga, hogy férj, apa és családfenntartó legyen. Ez természetes dolog – közölte Zoltán. Azt is megtudtuk, hogy mióta kiderült, babát várnak, több változás is történt az életükben, többek között addigi lakásukat egy nagyobbra cserélték, melynek felújítását hamarosan befejezik.
 
– Mindketten arra készülünk, hogy szülők leszünk és gyermeket fogunk nevelni – hangsúlyozta Kemenár Zoltán, aki mindenben segít állapotos feleségének. – Együtt járunk a kontrollvizsgálatokra az orvoshoz, együtt vesszük meg a különböző berendezéseket, kiegészítőket, ami egy babának, illetve egy édesanyának szükséges. Nagyon figyelek rá, hogy egészségesen étkezzen a feleségem. Mindenben támogatom, amiben tudom. A Jóisten így teremtette az embert, hogy a nő szüli meg a gyermeket, de a férfinak ott kell állnia mellette. Minket egyébként még jobban összehozott a babavárás, még szorosabbra fűzte a kapcsolatunkat. Már nemcsak a házasság szentsége köt össze minket, hanem a gyermekünk is.
 
 
Kemenár Zoltán szerint azért vállalnak ma kevesebben gyermeket, mert megváltozott az értékrend, sokkal kényelmesebbek és lustábbak a mai fiatalok, ráadásul félnek is.
 
– Én sem vagyok már annyira fiatal, tíz évvel ezelőtt is szerettem volna családot, de az akkori párjaim még nem voltak ebben partnerek – emlékezett vissza a férfi. Kemenár Zoltán szerint Magyarország legnagyobb problémája a népességcsökkenés, úgy véli, ezért a mindenkori magyar kormánynak azzal kell leginkább foglalkoznia, hogy ösztönözze a fiatalok gyermekvállalási kedvét. – A legjobb „befektetés” a család és a gyermek – zárta mondandóját.

Szóhoz sem jutottunk

Vellai István 28 éves, a kisfia 10 hónapos. A fiatal édesapa nagyon meglepődött, amikor megtudta, hogy gyermeke lesz.
 
– Szóhoz sem jutottunk a párommal, mert nem terveztük még a babát, de nagyon örültünk mindketten mikor öthetesen ultrahangon hallottuk, hogy ott van – mesélte lapunknak Vellai István. Elmondta, életében valójában minden, ugyanakkor semmi sem változott, mert a kilenc hónap alatt ráhangolódtak a szülői létre.
 
– Nem azt mondom, hogy minden simán ment az első hónaptól az eddigi tizedikig, mert akkor hazudnék, de igyekeztünk mind a ketten megfelelően várni a kisfiunkat – közölte. István egyébként besegít a baba ellátásába is, a pelenkázás nem ismeretlen számára. A férfit nem ijesztette meg a családfenntartás felelőssége, ugyanis ahol jelenleg dolgozik, ott nagyon családias a hangulat, ő a legfiatalabb, kollégái mind negyven és nyugdíj közt vannak, élettapasztalt férfiak és férjek, akiktől csak tanulni lehet.
 
Vellai István úgy véli, a mai fiatalok többek között azért nem vállalnak olyan nagy számban babát, mert nem tudnának megadni mindent egy normális gyerekkorhoz, ezért sok fiatal külföldön tervezi a családalapítást, biztos körülmények között normális szociális rendszerrel modern korszerű kórházakban. A fiatal férfi szerint nagyon jó dolog apának lenni.
 
–  Amikor Bánk megszületett, akkor gondolkoztam el azon, hogy a volt osztálytársaim közül egy fiúnak sincs még gyereke. Ez ledöbbentett. Szerintem 27-28 éves kor körül épp ideje apává válni, hiszen egy kisgyereknek fiatalos, lendületes apukára van szüksége. Szeretném, ha a mi pozitív példánk a többi apajelölthöz is eljutna – zárta mondandóját.
A fiatal édesanyákkal készült korábbi interjú ide kattintva olvasható el.
Sinkovics Szilvia
 
Megjelent a Bar!kád hetilap szeptember 3-i számában.