A Momentum nem vesz részt az Országgyűlés alakuló ülésén

A Momentum nem vesz részt az Országgyűlés alakuló ülésén

Nem vesznek részt az Országgyűlés alakuló ülésén a Momentum Mozgalom képviselői, de a mandátumukat felveszik - közölte Hajnal Miklós, a párt Budapest 3-as számú választókerületének országgyűlési képviselője szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Hajnal Miklós, a párt elnökségi tagja azt mondta: a mandátumot azért veszik fel, mert a választóktól megbízást kaptak a képviseletükre, de az alakuló ülés bojkottja szimbolikus üzenet.

A bojkott oka, hogy az ellenzéki képviselőknek kevesebb jogkörük van, mint korábban, például nem mehetnek be közintézményekbe, nem alakíthatnak vizsgálóbizottságokat - fejtette ki, hozzátéve: a képviselők korábbi jogköreit helyre kell állítani.

Megjegyezte, hogy a mandátumot ennek ellenére is felvehetik, mert a képviselők utólag is tehetnek esküt. A párt száz százalékban felkészült erre a feladatra - emelte ki.

A választási eredményt értékelve arról beszélt: a Fidesz úgy alkotta meg egyoldalúan a választási rendszert, hogy "nekik lejtsen a pálya", ezért az ellenzéknek akkor volt a legtöbb esélye győzni, ha közösen indul a Fidesz ellen.

Az ellenzéknek azonban önvizsgálatot kell gyakorolnia, mert nemcsak külső tényezők miatt veszített, hanem voltak hibák a kampány alatt, amelyekből tanulni kell - vélekedett Hajnal Miklós.

(MTI)