177,9 milliót ítélt oda a kormány a mongol tanulókkal trükköző egyházi iskolának

177,9 milliót ítélt oda a kormány a mongol tanulókkal trükköző egyházi iskolának

Összesen 177 millió 889 ezer forint támogatást ítélt meg a kormányzat ingatlanvásárlásra egy fiktív mongol diákokkal való trükköző csepeli református iskolának – vette észre a 24.hu.

Az érintett, egyházi fenntartású Egressy Béni Művészeti Szakgimnázium körül azonban már 2020 decemberében probléma merült fel, akkor ugyanis egy feljelentés nyomán a NAV nyomozásba kezdett költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt. Ez még jelenleg is tart, ráadásul az illetékes kormányhivatal és a Magyar Államkincstár is vizsgálja az iskola működését. 

A lap még egy novemberben életbe lépett kormányhatározat alapján múlt év decemberében írt arról, hogy több mongol diákot is – a tudtuk nélkül – tovább szerepeltettek a tanulói névsorban a jogviszonyuk lejárati dátuma után, mivel a járvány lezárásai idején 2020 júniusában visszatértek Mongóliába. A rendszerben tehát benne maradtak, illetve fiktív osztályzatokat és év végi jegyeket is kaptak annak ellenére, hogy gondviselőjük jelezte, nem fognak visszajönni. Ennek révén juthattak jogosulatlanul 14 diák után az állami normatíva magasabb összegéhez, így végül az államkincstár egy külön határozatban

összesen 1 millió 749 ezer forint visszafizetését rótta ki az intézményre.

Az államkincstár november végi szemléjekor nem a 2020/21-es tanévre, hanem a 2020-as esztendőre nézte át a tanulólétszámot, azaz a mongol diákok esetében nem állapítottak meg szabálytalanságot. Ugyanis a 2020. október 1-jei időpontra vonatkozóan vizsgálták a létszámot, ám a tartózkodási engedélyük október 30-ig érvényben volt.

Ugyanakkor emlékeztetnek, hogy a kormányhivatal decemberben helyszíni ellenőrzést tartott az iskolában, ahol még számos más szabálytalanságot is feltárt. Ekkor kilenc tanárról állapították meg, hogy a szakképzettségük nem felel meg az általuk oktatott tantárgy feltételeinek, további öt oktató pedig nem szerepel a Köznevelési Információs Rendszer nyilvántartásában. Emellett a beírási naplókban is tapasztaltak hiányosságokat. A mongol diákok ügyében pedig további vizsgálatokat tartanak szükségesnek a "tényállás teljeskörű tisztázása érdekében".

A fentebbi, Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározati döntés Semjén Zsolt kezdeményezésére történt. Az iskolával kapcsolatos visszásságok és a támogatás kapcsán a lap megkereste a Miniszterelnöki Kabinetirodát és Semjén Zsoltot is, de eddig nem reagáltak.