A Moody's visszavonta a budapesti székhelyű "orosz kémbank" minősítését

A Moody's visszavonta a budapesti székhelyű "orosz kémbank" minősítését

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő intézet visszavonta az "orosz kémbankként" is ismert Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) hosszú távú kibocsátói és kiemelt fedezetlen kötelezettségekre vonatkozó minősítését. Az MTI azt írja,

a Moody's saját üzleti megfontolásokból döntött úgy, hogy visszavonja a minősítéseket. 

A Moody's március 2-án az addigi "A3"-ról egyszerre négy fokozattal, befektetésre már nem ajánlott "Ba1"-re rontotta a bank besorolását, amit azonnal felülvizsgálat alá helyezett további rontás lehetőségével.

Az 1970-ben alapított IIB nemzetközi pénzintézet fő tevékenységi köre a kis- és középvállalkozások támogatása a bank tagországaiban, valamint a társadalmilag jelentős infrastrukturális projektek finanszírozásában való részvétel. A bank székhelye Budapesten található.

Március elején Csehország, Románia, Szlovákia és Bulgária bejelentette kilépési szándékát az IIB részvényesei közül, Magyarország esetében azonban a külügyminiszter jelezte, hazánk maradni tervez a bankban.

Szijjártó megerősítette: Magyarország nem lép ki a budapesti székhelyű orosz "kémbankból"

Magyarországon kívül minden európai uniós tag kivonult már az orosz Nemzetközi Beruházási Bankból az Ukrajna elleni támadás kezdete óta, Szijjártó Péter azonban megerősítette az RTL Híradó kérdésére, hogy Magyarország marad az orosz "kémbankban".