Morvai Krisztina: egyáltalán nem áll távol az EU emberközpontú erőinek gondolkodásától a bérunió

Tarthatatlan, hogy a bérszínvonal, jövedelem-színvonal és munkakörülmények ilyen mértékben elmartadnak a nyugatiaktól.

Morvai Krisztina a plenáris ülésen felolvasta Foglalkoztatási és Szociális Bizottság indokolásának 18. pontját, amelyben a testület arra hívja fel a brüsszeli döntéshozókat, hogy olyan eszközöket alkalmazzanak, amelyek révén nemcsak a létrejött munkahelyek számát lehet értékelni, hanem a minőségét is.

"Mivel a rossz, megfelelő védelem nélküli munkakörülmények, vagy az olyan szerződések, amelyek a munkavállalók kizsákmányolásával járnak, hozzájárulnak a kohéziós politika negatív megítéléshez"

- hangsúlyozta a bizottsági véleményezés.

Morvai Krisztina szerint pont az ebben a felhívásban megfogalmazott törekvések azok, ami miatt a béruniós kezdeményezés elindult -

"és látjuk, hogy az elképzelés nincs is olyan távol az EP és az EU jó, emberközpontú módon gondolkodó erőinek a gondolkodásától"

- tette hozzá.

A politikus tarthatatlannak nevezte, hogy a régiónk bérszínvonala, jövedelemszínvonala és munkakörülményei ilyen mértékben elmartadnak a nyugatiaktól.

Morvai Krisztina hozzátette, az új kohéziós politika céljaként e távolság csökkentését kellene megjelölni.

Mint ismert, a Jobbik által elindított bérunióval kapcsolatos támogató aláírásgyűjtés nyolc kelet-közép európai országban fog megkezdődni ősszel, a kezdeményezés legfontosabb célja, hogy az egyenlő munkáért egyenlő bért elvét is beemeljék az uniós alapelvek közé.