Lehúzza a rolót az offshore cégek bújtatója

Fideszesek is érintettek voltak.

Március végéig bezárja irodáit az offshore cégeket bújtató, de két éve lebukott Mossack Fonseca – írja honlapján a titkos iratokat kiszivárogtató nemzetközi újságírói szervezet, az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ). „A hírnév csorbulása, a médiakampány, a pénzügyi támadások és a panamai hatóságok szabályellenes lépései olyan helyrehozhatatlan károkat okoztak, melynek egyenes következménye a nyilvános működés teljes leállítása” – áll az ügyvédi iroda közleményében.

Mint a Mossack Fonseca tájékoztat, „az igazság felderítését folytatják”, és együttműködnek a hatóságokkal annak érdekében, hogy „bebizonyítsák, nem követtek el bűncselekményt”.

Mint ismert, 2016 áprilisának elején az ICIJ csaknem 12 millió titkos dokumentumot szivárogtatott ki az offshore cégeket bújtató Mossack Fonseca ügyvédi iroda iratai közül. A dokumentumok között magyar politikusok offshore cégei is megtalálhatók voltak, így például a korábbi fideszes Horváth Zsolt cégéé, aki képviselősége idején volt tulajdonosa az Excelle Media Internationalnek, melyet nem tüntetett fel vagyonnyilatkozatában.

Magyar "lovagok" a világ legnagyobb offshore botrányában

Vlagyimir Putyin, Lionel Messi és több tucat magyarországi vagy magyar kötődésű cég és magánszemély is érintett a túlzás nélkül világbotránynak nevezhető szivárogtatásban. Ilyen méretű kiszivárogtatásra eddig még nem volt példa. Az ügyvédi iroda, ahonnan kikerültek az anyagok, a Mossack Fonseca, a világ legnagyobb offshore-szolgáltató cégeinek egyike.

A Mossack Fonseca-botrányban érintett volt az a Christos P. Kinanis nevű ciprusi ügyvéd is, aki a Rogán Antallal is hírbe hozott Hunguard többségi tulajdonosának, a Javelin Ltd.-nek diszkrét vagyonkezelője.

A híres feltaláló, Rogán Antal állhat a Hunguard offshore hátterében?

Kedd reggel hozta nyilvánosságra a Népszabadság, és portálunk is foglalkozott vele, hogy a Fidesz által többszázmilliós bevételhez juttatott cég, a közműcégek számlázásának auditálását végző Hunguard Kft. 80 százalékos tulajdonosa egy offshore cégháló a Javelin Ltd.-vel a csúcsán. Ennek a hálónak végső állomása egy vagyonkezeléssel foglalkozó ciprusi ügyvéd, a Mossack Fonseca-botrányban is érintett Christos P.