Most még örülhet, de hamarosan zaklatott lesz az Unió

Az osztrák elnökválasztás eredménye figyelmeztetés az Európai Uniónak, aminek nincs oka az ünneplésre.

A kampányt felfűtötték a "képzelgések forradalomról és államcsínyről", és ez végül már "hisztérikus vonásokat öltött", ami a visszafogott élet- és reformtempóhoz szokott Ausztriában "kultúrsokkhoz" hasonló hatást váltott ki.

"A felfokozott hangulathoz hozzájárult, hogy az egész világ Ausztriára figyelt, mert az volt a választás állítólagos tétje, hogy az EU-ban első alkalommal államfővé válhat egy jobboldali populista politikus" - fogalmazott a német lapban Kahlweit.

Hozzátette:az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ, Norbert Hofer pártja) a szoros arányú vereség ellenére felívelő pályán van és a kormányra súlyos nyomás nehezedik.

Figyelmeztetés

A Jutarnji List horvát liberális napilap szerint az osztrák elnökválasztás eredménye figyelmeztetés az Európai Uniónak, aminek nincs oka az ünneplésre.

Az EU felszabadultabban lélegzik, miután a választásokat Ausztriában az jelölt nyerte meg, akit a zöldek támogattak, ugyanakkor ha elül az eufória, az uniónak szembesülnie kell az igazsággal, amit ezek a választások tártak fel - írta a lap.

A cikk szerzője úgy véli: Ausztriában, az EU egyik legfejlettebb országában, a lakosság fele nyíltan unió és migránsellenes, és egy szélsőjobboldali jelöltet támogatott. Az Európai Unióra és annak értékeire pedig komoly veszélyt jelent, hogy a szélsőjobboldali jelöltek támogatása társadalmilag elfogadott normának számít nem csak Ausztriában, hanem Hollandiában, Franciaországban és más országokban is - tette hozzá.

Ez még csak a kezdet

"Ausztriában hajszál híján diadalmaskodott a szélsőjobb, és annak ellenére, hogy veszített, egyúttal szárnyakat is kapott" - vont mérleget a cikk szerzője, aki szerint az osztrák választások eredménye ezért inkább figyelmeztetés az EU-nak, mintsem ok az ünneplésre.

Még áprilisban, az osztrák államfőválasztás első fordulóját meglepetésszerűen Nobert Hofer nyerte, ahogyan a múlt hét vasárnapi második fordulót is. Ekkor azonban már szoros volt a verseny, Hofer 51,93 százalékot ért el, amit hétfőre a levélben szavazók átfordítottak az összes többi erő által támogatott zöld jelölt, Alexander Van der Bellen oldalára.