Most vagy soha - interjú Vida Ferenccel

A zenekar névadója, vezetője mutatja be a Rockerszív című harmadik Vida Rock Band albumot.

- A portál olvasóinak kedvéért arra kérnélek, hogy először pár mondatban elevenítsük már fel azt, hogyan is alakult meg a Vida Rock Band?
 
- Miután 2005-ben gyalázatos módon „eltávolítottak” a saját zenekaromból, a Lord-ból, belekezdtem egy új projekt létrehozásába. A győri fiúkat még a nyolcvanas évekből ismertem, többször játszottak előzenekarként velünk, sőt, az első lemezük anyagát is én vettem fel a stúdiómban. Tisztában voltam tehát a képességeikkel. Némi kerülőút megtétele után világossá vált számomra, hogy kikkel fogok együtt muzsikálni.
 
- A Hammer Music egyik labelje, a Nail Records gondozza mindegyik albumotokat  – ez azt bizonyítja, hogy a kiadó részéről töretlen a bizalom felétek –, de a két rendes, önálló megjelenés után most a HammerWorld magazin CD mellékletén jött ki júniusban az új lemezetek. Ők javasolták ezt a megoldást, vagy nektek volt szimpatikus és praktikus ez a megjelenési forma?
 
- A Hammer Music vezetése által felajánlott együttműködési szerződés számunkra a legoptimálisabb volt, hiszen ismertük egymást, megvolt a bizalom. Már az első albumunk, az Ellopott Remények megjelenése után megszilárdult a munkakapcsolatunk, és ez a mostani Rockerszív anyag „látatlanban” kapta meg a Hammer CD mellékletes megjelenési formát. Köszönet ismét a kiadónak!
 
 
- Véleményed szerint az eddigi lemezeitekkel hová tudtátok elhelyezni magatokat a hazai rock/metal színtéren? Érzésem szerint sokakhoz nem jut el a híretek, a számaitok, így nagyon sok rock rajongó nem is tudja, hogy mit veszít…  
 
- Azt hiszem, hogy a három CD anyaga egyértelművé tette, hogy a Vida zenekar jó! A baj csak az – ahogy te is említed –, hogy ezt még nem tudja mindenki. Egyértelmű az is, hogy hosszú időnek kell eltelnie, amíg a csapat megkapja a megérdemelt elismerést. Nincs más választásunk, mint kitartóan dolgozni, mert mostanság csak ez az egy lehetőségünk van az életben maradásra.
 
- Mivel – a szerzeményeitek minősége miatt – kivétel nélkül mindegyik VRB dal (elvileg) bőven beférne bármelyik rádió műsorába, szerinted mi az a gátló tényező, amiért ez mégsem történik meg? Nincs kellő hátszeletek, az ottani szerkesztők szakmai hozzá nem értésén csúszik el a dolog, vagy túl minőségi produkció vagytok a számukra, netán magával a zenei stílusotokkal lehet gond?
 
- Véleményem szerint a kereskedelmi rádiók csak üzleti megfontolásból játszanak rockzenét, próbálná csak meg egy szerkesztő saját ízlése szerint szerkeszteni a zenei kínálatot... rögvest vehetné a kabátját, mert kirúgnának! A nagyobb rendezvényekre bekerülni segítség nélkül szinte lehetetlen, hiszen ezek a fesztiválok – mindenki tudja, hogy – nyereségorientáltak, ezért evidens, hogy azokat az együtteseket, előadókat hívják, akik közönséget (pénzt) hoznak nekik. Így számunkra marad a lassú „araszolás”. Egyébként, sajnos a zenekarnak nincs még szervezője, e nélkül pedig különösképp nem egyszerű a dolgunk.
 
„Nem számít semmit az idő,
A fénylő hegyeken túl,
Az utolsó dombok előtt,
Ott vár engem a drága hazám!”
 
- A nyugati határszélen éltek, ezért nem gondoltatok-e esetleg egy osztrák nyitás, bemutatkozás lehetőségére, akár kis klubszinten? Vagy a magyar szövegeitek miatt ez egy elvetélt ötlet?
 
- A Vida zenekar magyarul énekel, és magyar közönségnek játszik, semmi esély nincs idegen közegben gyökeret verni, így aztán nem is próbálkozunk külföldön. Kivétel persze a magyarlakta területek az országhatáron túl. 
 
 
- A Fery-vel készült interjúban ő azt mondta, hogy olyannyira termékeny, hatékony, kreatív zeneszerző, hogy két-három lemezre való anyagot is megír egy évadban. Közösen választjátok ki ezek közül az aktuális VRB lemezre való dalcsokrot, vagy ő szűri meg a saját szerzeményeit és már csak azokkal dolgoztok?
 
- Valóban termékeny szerző a zenekar „legjobb gitárosa”, hála Isten! Így nem gond a lemezkészítés, hisz jobbnál-jobb dalokkal vagyunk ellátva. Az anyag szerkesztése, összeállítása már csapatmunka, így valamennyien egy kicsit belevisszük a saját elképzeléseinket is. Természetesen minden tagnak megvan a saját kedvenc dallamvilága, van ötlete a különböző formulák kialakítására, így a hangszerelésnél az öt ember együttgondolkodása nyomán alakul véglegessé egy-egy nóta.
 
- Ismét Schmiedl Tamásnál dolgoztatok az MD Stúdióban, mint az első lemezeteknél. Száz százalékosan készre gyúrt dalokkal érkeztetek Smicihez vagy még a feljátszások közben is alakultak esetleg a témák? Ő tevőlegesen is részt vett a munkában, tehát voltak olyan szakmai javaslatai, amik miatt módosítottatok egy-két dolgon, vagy nem volt szükség ilyenekre? 
 
- Smici stúdiója nagyon optimális nekünk, hiszen a távolság, a felszereltség, a bekerülési költség mind-mind a legmegfelelőbb a számunkra! Könnyű dolgunk van, mert a stúdióba már kész dalokkal érkezünk, Smici pedig felkészült, jó és szakmabeli hangmérnök. Jobbat nem is kívánhatnánk!
 
- Teljes mértékben meg vagy-e elégedve a Rockerszív CD-vel?
 
- A mi zenekarunk a legritkább esetben sem elégedett a saját munkájával. Ha lehetne, szinte minden lemezmegjelenés után elkezdenénk elölről a munkát, hiszen az ember mindig talál olyan megoldásokat, amiket utólag másként csinálna. De összességében, a körülményeket is figyelembe véve elégedett vagyok, mert a srácok remek háttérmunkát végeztek a zene és a szövegek tekintetében is. A felvétel kiválóan sikerült, a nóták egységesen jók, már csak a közönségen múlik, hogy hogyan értékeli a produkciónkat…
 
 
- A lemezborítón jó néhány név olvasható olyan támogatóként, akik nélkül nem születhetett volna meg ez a lemezetek. Ismert és elismert, profi, nagyrészt több évtizede a szakmában lévő zenészek vagytok, mégis ennyire hálátlan és anyagilag kiszámíthatatlan dolog még nektek is egy-egy új CD kiadása? 
 
- A lemez kiadása tekintetében köszönettel és hálával tartozunk elsősorban a kiadónknak, mert – mint már említettem – látatlanban ajánlotta fel a HammerWorld mellékletes megjelenést, valamint a borítón feltüntetett valamennyi támogatónknak, és természetesen a tevőleges külső segítőinknek! A lemez kiadása ezen a szinten sajnos nem kifizetődő, ezért segítség nélkül nem tudnánk megtenni. 
 
- Az ingyenes letöltés és a streamelés világában miért ragaszkodtok még mindig a fizikai formátumban való, tehát CD-ként megjelenéshez?
 
- Egyrészt, a CD egy kézzelfogható megjelenési forma, ezért elsősorban a gyűjtőkre gondolok, akik effektíve nem csak szimpla vásárlót jelentenek, hanem a CD hallgatóját is, aminek következtében mások is hallják az ő környezetükben a dalokat, ezáltal népszerűsödik a zenekar. Amire nekünk nagy szükségünk van… A zenekar híre, ha lassan is, de terjed, és ez talán 2016-ra meghozza a várva várt ismertséget számunkra, hisz ez a mostani anyag 10 000 példányban került a boltokba!
 
- A dalszövegeitek megírása előtt szoktatok közösen egyeztetni egy lehetséges irányvonalat illetően, vagy ezek teljesen szabadon, minden kötöttség nélkül születnek meg?
 
- A dalszövegek témáját általában a szerző szokta megjelölni, ettől persze esetenként el is térünk, és van amikor az ő ötletéből segítséggel, közös gondolkodással találjuk meg a végleges formát. Jelenleg Fery és Csóka Csabi (VRB dobos – a szerk.) jó szerzőpárosnak mutatkozik, ami nagy szerencse.
 
„Rend lesz és fegyelem, eltűnt a kegyelem,
Eszköz vagy te is ott a célkeresztben,
Elnyom a hatalom, nem lesz itt irgalom,
Nincs itt már semmi, csak a bűn és érdek.”
 
- Végezetül megint Fery-t idézném: azt mondta az új albumról, hogy nagyon dallamos, dinamikus, erős, eddig talán a legjobb. Egy titeket nem ismerő, de rockzenét szerető hallgatónak te hogyan jellemeznéd egy-két mondatban a Rockerszív-et?
 
- A Rockerszív CD valóban egy egységes, kiváló anyag, és annak, aki szereti a dallamos rockzenét, bátran kijelentem, hogy élményt nyújt a hallgatása. Számtalan elismerő kritikát kapunk a hallgatóktól, rajongóktól, aminek nagyon örülünk, és egyben kérjük őket, hogy mondják el másoknak is a véleményüket, mert ezzel sokat segítenek a Vida zenekarnak. Akik már jártak a koncertjeinken, azok már megtapasztalták, hogy igaz amit mondok, és azoknak, akik még nem ismernek, vagy még nem láttak minket színpadon, javaslom, hogy jöjjenek el, nézzenek/hallgassanak meg minket, jó élményben lesz részük!
 
 
- A következő hetekben hol lehet veletek találkozni?
 
- Szeptemberben, 11-én Szombathelyen, a Magyar Dal Napja alkalmából, 12-én a Kemenessömjéni Szüreten, 26-án Ikerváron, októberben pedig 10-én Komlón, a Zrínyi Klub-ban.