További 800 milliót ad a kormány a hajdúnánási MotoGP-pályára

További 800 milliót ad a kormány a hajdúnánási MotoGP-pályára

Kicsit drágább lesz a hajdúnánási MotoGP-pálya: az Orbán-kormány úgy döntött, további milliókat csoportosít át erre a célra.

A kormány felhívja a  nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy gondoskodjon a beruházás megvalósításához szükséges ingatlanok független értékbecslés szerinti értéken történő megszerzéséről és annak beruházásra alkalmas területté nyilvánításáról legfeljebb 800 millió forint összeghatáron belül – olvasható a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban.

Politikai kérdés - egyetlen hatástanulmányt sem mutattak arról, miért hagyják veszni a Balatonringet

Továbbra sem tudni, hogy milyen szakmai érvek mentén döntött a kormányzat arról, hogyha már tényleg akar az állam MotoGP pályát, akkor miért nem a sávolyi Balatonringet fejezik be, és miért kezdenek egy új beruházásba az ország másik felében, Hajdúnánás külterületén. Egyre inkább úgy tűnik, ez is inkább a politikáról szól.

Hajdúnánáson 65 milliárd forintból építenek MotoGP-pályát, ennek érdekében céget is alapítottak Kelet-Magyarországi Versenypálya Kft. néven debreceni székhellyel. Ügyvezetője Pacza József lett, aki korábban Debrecen városfejlesztési osztályának vezetője volt.

Amire van pénz: 36 milliárd megy motorsportra a Gazdaságvédelmi Alapból

36 milliárd forintot szán a kormány a Gazdaságvédelmi Alapból motorsportra - derül ki a jövő évi költségvetési tervezetből. A járvány gazdasági hatásainak mérséklésre létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból 36 milliárd forintot szán a magyar kormány a motorsportra, amelyből 16 milliárd mondhatni megszokott: ugyanis ez a Hungaroring Zrt éves állami támogatása, amelyből többek között a nyáron megtartott Forma-1-es futam jogdíjait fizetik.

2021-ben az építkezéssel, s annak előkészítésével összefüggésben 20,4 milliárd forintot költenek majd a jelenlegi tervek szerint. Az összeget a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait ellensúlyozó, a gazdaság talpra állását szolgáló Gazdaságvédelmi Alapból biztosítják.