Az MSZP nem fogja támogatni 2022-ben azokat, akik most elárulják őket

Az MSZP nem fogja támogatni 2022-ben azokat, akik most elárulják őket

A szocialisták előzetes bejelentésüknek megfelelően szombaton meghozták a döntést, melynek értelmében nem számíthatnak majd a párt támogatására sem a 2022-es országgyűlési, sem más egyéb választáson azok, akik most elhagyják az MSZP-t.

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke szombati sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az ellenzéki együttműködés az egyetlen út amely 2022-ben kormányváltást hozhat, ezért a párt továbbra is abban hisz, hogy közös miniszterelnök-jelölttel és közös egyéni választókerületi jelöltekkel kell megküzdeni a Fidesszel.

Viszont ismét hangsúlyozta, hogy az MSZP az ellenzéki együttműködésben egyenrangú félként kíván részt venni, és

„a pártot senki nem tekintheti a lábtörlőjének”.

Emiatt a szombati választmányi ülésen úgy döntöttek, hogy azok akik elhagyják a pártot, és a későbbiekben önkormányzati vagy országgyűlési választásokon más párt színeiben kérik az MSZP támogatását, attól azt meg fogják tagadni - mondta.

A mostani döntés annak lehet köszönhető, hogy nemrég az MSZP két budapesti polgármestere, Kiss László (III. kerület) és Szaniszló Sándor (XVIII. kerület) is úgy döntött, hogy elhagyja a szocialistákat és inkább becsatlakozik a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióhoz.

A szocialisták azóta azzal vádolják a Demokratikus Koalíciót, hogy az MSZP kifosztására építik személyzeti politikájukat. A választmányi döntés azonban az átlépő politikusok 2022-es esélyeit jelentősen ronthatja, egyben visszatartó erőként is szolgálhat azoknak, akik hasonló lépéseket terveznek.