Indokolatlanul sietteti az Orbán-kormány a CETA ratifikálását

Indokolatlanul sietteti az Orbán-kormány a CETA ratifikálását

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint teljesen indokolatlan az EU-Kanadai szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ratifikálási folyamatának hazai siettetése, különösen annak fényében, hogy a következő hónapokban Hollandia várhatóan le fogja szavazni azt. A holland szenátusban ugyanis október óta nincs meg a többségi támogatottsága a CETA-nak. Az MTVSZ állásfoglalásban rögzítik: a holland alsóház a december 9-i héten fog tárgyalni a CETA ratifikálásáról és december 17-én szavazhatnak arról. Ezt követően a szenátusnak is jóvá kellene hagyni a CETA ratifikálásával kapcsolatos döntést, erre február-március során kerülhet sor. A szenátusban viszont nincs többségi támogatottsága a CETA-nak.

Arra is rávilágítanak, hogy több EU-tagállam, így Lengyelország is kivár.

"Véleményünk szerint Magyarországnak sem érdeke, hogy a holland szavazás előtt elsiesse a CETA ratifikálását"

- írták.

A környezetvédelmi civilszervezet felidézi a Schiffer Andráshoz köthető - és a kormánypártok által is elfogadott - parlamenti határozatot, miszerint

"az Országgyűlés felhívja a Kormányt, hogy ne támogassa olyan szabadkereskedelmi megállapodás létrejöttét, amely veszélyezteti a környezet- és egészségvédelem, az élelmiszerbiztonság, valamint az emberi jogi, illetve munkajogi garanciák jelenlegi szintjét, továbbá antidemokratikus vitarendezési eljárást tartalmaz."

A CETA viszont a befektetői bírósági rendszer bevezetése, a GMO-mentesség gyengülése, a környezetvédelem és az élelmiszerbiztonság veszélyeztetése, valamint az európai mezőgazdasági termelők megkárosítása okán ebbe a kategóriába tartozik.

"A Magyar Természetvédők Szövetsége a CETA ratifikálásának elutasítását javasolja, és megfontolandónak tartja a parlamenti vita tavaszi időszakra való elhalasztását"

- fogalmaztak.

Ahogy arról beszámoltunk, az Orbán-kormány és a Fidesz tegnap éjszaka több javaslatot is benyújtott a parlament elé, köztük a lex szájzárt és a CETA ratifikálását.