Minisztérium: azért nem tiltják be a zacskókat, mert azokat legyártani is munka

Minisztérium: azért nem tiltják be a zacskókat, mert azokat legyártani is munka

A kormány továbbra is támogatja az egyszer használatos műanyagok kivezetését – közölte a Innovációs és Technológiai Minisztérium szerda este.

A járványügyi készültség időszakában azonban minden munkahelyet meg kell őrizni, így annak érdekében, hogy a műanyagipari vállalatok se lehetetlenüljenek el a gazdaság újraindításakor, több időt kell hagyni számukra a technológiaváltásra való felkészülésre – indokolták meg, hogy miért vonták vissza korábbi javaslatukat.

A munkahelyek védelme érdekében ennek megfelelően az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló törvényről később dönt az Országgyűlés – fogalmaztak.

Lapunk is beszámolt róla, hogy január elsejétől betiltotta volna Magyarországon az egyszer használatos műanyag italpoharak, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült hordtasakok forgalomba hozatalát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az Országgyűlésnek múlt szerdán benyújtott törvénytervezete szerint. Ezt végül a fentebb idézett okok miatt visszavonták, pedig elég lett volna a dátumot módosítani.

A törvény értelmében lényegében minden olyan termék gyártása és forgalmazása tiltás alá kerülhet, melyekből létezik tisztítható, erős anyagból készült változat is: ilyenek például a szatyrok vagy az étkészletek.