Szivárványos karszalaggal játszik Manuel Neuer a magyar válogatott ellen

Szivárványos karszalaggal játszik Manuel Neuer a magyar válogatott ellen

Elfogadta az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), hogy Manuel Neuer, a német válogatott kapusa szivárványos csapatkapitányi karszalagot viselt a franciák és a portugálok elleni Európa-bajnoki mérkőzésen.

A Telex szerint az UEFA az elmúlt napokban azt vizsgálta, hogy nem számít-e politikai nyilatkozatnak a szivárványos karszalag viselése. A német labdarúgó-szövetség vasárnap este Twitter-oldalán megerősítette, hogy leállították a vizsgálatot. 

A döntés azért is lehet érdekes, mert az elmúlt napokban egy olyan kezdeményezés indult el, hogy a szerdai német-magyar mérkőzés helyszíne, a müncheni Allianz Aréna szivárványszínű legyen, arra válaszul, hogy a múlt héten elfogadták az egyesek által „melegellenesnek" nyilvánított pedofiltörvényt. 

Dieter Reiter müncheni polgármester hivatalos levelet írt az Európai Labdarúgó-szövetségnek, hogy a június 23-i Németország–Magyarország Európa-bajnoki meccs előtt a szivárvány színeivel világítsák ki a helyszínt.

A bajor tartományi főváros vezetője a dpa német hírügynökségnek nyilatkozott erről, hozzáfűzve, fontos jelzésről van szó, ami a tolerancia és az egyenlőség melletti kiállást illeti. 

A mérkőzés napján egyébként a müncheni városházát szivárványos zászlókkal fogják fellobogózni. „A német és magyar válogatott közti meccs fontos alkalom arra, hogy München megmutassa a szolidaritását a magyar LGBTI közösséggel, akik a magyar kormány által meghozott, homofób és transzfób szabályozás szenvedő alanyai” – írja a városháza közleménye.

Beszámoltunk róla, hogy a magyar szurkolói csoport, a Carpathian Brigade neonácinak való beállítása már zajlik Németországban, így meglehetősen furcsa lesz az utolsó, amúgy a továbbjutásról döntő csoportmeccs.

Másrészt Orbán Viktornak is bejött a számítása, a pedofilellenes törvénnyel nemcsak a hazai belpolitikára dobott egy bombát, de megint egy olyan küzdelem egyik harcosa lehet, ami nem veszélyezteti a német multik hazai bizniszét és adókedvezményét.