Elérhettük a foglalkoztatási mélypontot

Elérhettük a foglalkoztatási mélypontot

1600 új bejegyzett munkanélküli mellett 1600-an találtak maguknak munkát, vagy csak nem mentek el a megbeszélt időpontban a hivatalokba, így automatikusan törölték őket a regisztrációból - írja a Népszava.

Egy héttel korábban még 1400 kilépő helyére 1700 új munkát kereső adatai kerültek be a nyilvántartásba, de még nem tudni, tartós marad-e az egyensúly, túljutottunk-e már a foglalkoztatási mélyponton.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint a koronavírus-járvány kezdetén, március 12-én összesen 281 ezer ember szerepelt a regisztrált álláskeresők listáján, míg május 20-án 363 ezer.

A Belügyminisztérium közfoglalkoztatási portálja ugyan még csak az áprilisi adatokat tette közzé, de György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára egy napokban rendezett konferencián azt mondta: a „közfoglalkoztatottak számának emelkedése megállt, három hete 88 ezer embernek biztosít megélhetést”.

A járvány a dolgozók 41 százalékának a munkáját érintette, hat százalékukat elbocsájtották – ezt a Policy Adenda szintén tegnap megjelent felmérése mutatta ki. A Magyar Szakszervezeti Szövetség és Friedrich Ebert Alapítvány megbízásból készített kutatás szerint a dolgozók egyötödének megszűnt, vagy csökkent a jövedelme már a válság első hónapja alatt, és a megkérdezettek kevesebb mint fele rendelkezik tartalékokkal. Így érthető, hogy 10-ből 4 dolgozó attól fél, hogy egzisztenciálisan lecsúszhat - íra a lap.