Lázár János ragaszkodik hozzá, hogy az MVM CÖF-nek adott 508 milliója közpénz

A kancelláriaminiszter megcáfolta a Parlamentben handabandázó államtitkárt.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Jobbik közérdekű adattal való visszaélés miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Ugyanis az állami tulajdonú MVM az adatvédelmi biztos felszólítása ellenére sem hajlandó kiadni azokat az adatokat, melyek révén megállapítható, mi alapján adott több mint félmilliárd forint támogatást a Civil Összefogás Fórum (CÖF) mögött álló Civil Összefogás Közalapítványnak (CÖKA). Hétfőn a Parlamentben Szávay István, a Jobbik képviselője fel is szólalt az ügyben, külön kérve, hogy a kormány válaszában ne sorosozás, simicskázás és a többi Habony Árpád-i klisé hangozzon el, hanem érdemi válasz.

Nem meglepő tehát, hogy a kormány nevében válaszoló Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára a Szávay által elkerülni kért fideszes paneleket mondta el. Illetve még egyet:

az MVM CÖF-nek utalt 508 milliója nem közpénz, mert a saját forrásból származó pénzből fizetett a CÖF-nek,

az ügy pedig nem közügy, az igényelt adatok a cég vállalkozási tevékenysége során meghozott döntésre vonatkoznak.

A titokzatos 508 millióról kérdezett a parlamentben a jobbikos képviselő, és még a választ is előre eltalálta

Mint írtuk, Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője vasárnap sajtótájékoztatón jelentette be: feljelentést tett, mert a Fideszhez köthető Civil Összefogás Fórum alapítványa, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány 508 millió forintot kapott az állami tulajdonú Magyar Villamos Művektől, de nem hajlandó elárulni, milyen jogcímen hagyta jóvá a tetemes összeg átutalását.

Aradszki András nem törődött azzal az (vigyázat, cinizmus!) apró, elhanyagolható ténnyel, miszerint Lázár János alig 5 hónapja is azt vallotta, a kérdéses összeg közpénz. Az NFM államtitkárának ámokfutásáról tehát újfent megkérdeztük a kancelláriaminisztert, aki kérdésünkre kerek perec kijelentette:

Ha a magyar államnak van pénze, vagyona, az közpénz, közvagyon, ehhez ragaszkodom.

Majd azon újságírói kérdésre, melyek ennek nyilvánosságára vonatkoztak, azt is hozzátette: „A közpénzzel kapcsolatos szabályok egyértelműek (…), az adatokat rendelkezésre kell bocsátani.”

Ismert, az 508 millió forintos támogatásról épp az idő tájt írta alá a szerződést az állami MVM és a fideszes álcivil szervezet, amikor lejárató óriásplakát-kampányt indítottak Vona Gábor ellen.