Halasztott fizetésben állapodott meg a téli időszakra az MVM Csoport és a Gazprom

Halasztott fizetésben állapodott meg a téli időszakra az MVM Csoport és a Gazprom

Azonnali intézkedéseket jelentett be közleményében az MVM Csoport a szankciók okozta európai energiaválság hatásainak enyhítése érdekében, számolt be az MTI.

Az energiaválságban az európai- és a világpiac kiszámíthatatlansága és az árak szélsőséges kilengése miatt az két intézkedést hoztak. Az egyik, hogy

a világpiaci árak hatásának mérséklése céljából az MVM Csoport és a Gazprom halasztott fizetésben állapodtak meg a téli időszakra vonatkozóan.

Mint írják, a halasztott fizetés lehetőségének a szerződésbe történő időszakos beemelése növeli az MVM Csoport finanszírozási mozgásterét, illetve likviditási biztonságát.

Másrészt az MVM Csoport átalakítja és fejleszti hazai földgáztárolóinak kapacitását: ez a zsanai és a hajdúszoboszlói tárolót érinti. Előbbi esetében a tárolókapacitás növelése és a kompresszorteljesítmények bővítése a cél, utóbbinál a társaság 800 millió m3 párnagáz letermeléséről döntött.

A 24.hu megjegyzi, az MVM Zrt. 81,1 milliárd forint veszteséggel zárta az idei első fél évet, míg a tavalyi azonos időszakban 28,3 milliárd forint adózás utáni nyeresége volt.