Azt tesszük, amit a közszolgálati tévének kellene - interjú a Kultpolis készítőivel

Azt tesszük, amit a közszolgálati tévének kellene - interjú a Kultpolis készítőivel

Június elején indult az N1TV-n a Kultpolis című műsor, amelynek két műsorvezetőjét, Gulyás Balázs filmes szakembert, és Zimon András filmtrollt kérdeztük arról, mi szükség egy újabb kulturális műsorra, megvan-e a nekik a NER-kompatibilis művészek telefonszáma, és, hogy mit csinálnak akkor, amikor épp nem Orbánt, vagy Gyurcsányt szidják. 

Van egy csomó kulturális műsor, miért éreztétek, hogy kell még egy?

Gulyás Balázs: Leginkább azért, mert nincs egy csomó kulturális műsor. Pont azért indítottuk el ezt a műsort, mert a NER-médiába csak a rendszer kegyeltjei juthatnak be, a többieknek meg már alig maradt valamilyen fórumuk. 

Zimon András: Legalább ennyire szomorú, hogy a jelenség fordí tva is működik. Rengeteg olyan művész, vagy rendezvényszervező van, akit én nagyon szeretnék elhívni a Kultpolisba, de nem tudom megtenni.

Nincs meg a számuk?

Dehogynem. Egyszerűen nem akarnak, vagy nem mernek eljönni egy ellenzékinek tekintett netes tévébe. Ezzel egyébként már tizenöt évvel ezelőtt is szembesültem, amikor a HírTV-n szerkesztettem egy hasonló profilú műsort. Akkor sokan azért mondtak nemet, mert nem voltak hajlandóak nyilatkozni a jobboldali médiának még teljesen politikamentes témában sem. Ez a káosz nem most alakult ki a fejekben, de nagyon jó lenne már túllépni rajta. 

És láttok erre reményt?

G.B.: Apró lépésenként igenis fel lehet oldani ezeket a görcsöket. Nyilván lesznek, akik soha nem fogják ezt újragondolni, de a legtöbben szerintem rá fognak jönni előbb-utóbb, hogy a "másik oldalon" se a fejüket akarják leharapni, csak egyszerűen kíváncsiak arra, amit alkotnak. Nekünk az az egyik küldetésünk, hogy ezt minél több embernél elérjük. 

Ok, de ki az a Gulyás Balázs?

2002-től különböző filmes vállalatoknál dolgozik, köztük 2010-12-ig a MOKÉP vezérigazgatója. 2000-es években filmes magazinok főszerkesztője, majd a Magyar Nemzet publicistája. A hírTV Szabadfogás című műsora harmadik évadának állandó szereplője. Jelenleg a Magyar Hangban van heti rovata, illetve szerepel az ATV különböző műsoraiban, és az N1TV-n futó Sallerban és Kultpolisban. Aki még ennél is többet szeretne tudni, annak a Wikipédia ezúttal is jó barátja.

Z.A.: Én sajnos nem tudok ezzel egyetérteni, nem tudok ilyen optimista lenni. Aki korábban sem foglalkozott az ideológiai, pártpolitikai megosztottsággal, vagy mert nyilatkozni az aktuális hatalommal szemben kritikus médiának, az most is ezt teszi. Aki azonban nem, az már nem fog változni. Túlságosan beleégtek már ezek a reflexek a kulturális élet szereplőibe. Mára pedig a Fidesz olyan függőségi viszonyokat alakított ki a falunapoktól a színházakig, amelyből csak nagyon kevesen tudnak kilépni. Mégis úgy érzem, nekünk az a küldetésünk, hogy ezt elősegítsük. Tulajdonképpen azt tesszük, amit a közszolgálati tévének kellene. 

 

Nem arról volt szó, hogy ez a műsor nem politikai? Most mégis jó ideje csak politizálunk. 

G.B.: Aki megnézi a Kultpolist, az láthatja, hogy egy szó nem hangzik el benne politikáról. Ez kifejezett célunk is. 

Z.A.: Persze, de arról azért mégse mi tehetünk, ha a politika annyira belelóg a kultúrába, hogy alig lehet megkerülni. De egyébként, ha Balázzsal kilépünk a stúdióból, nem csak Orbánt, vagy Gyurcsányt szidjuk, hanem mi főként akkor is filmekről, zenékről beszélgetünk, koncertekre járunk együtt. Adta magát az ötlet, hogy tegyük ezt néha kamera előtt, és ne csak ketten, hanem más meghívott vendégekkel. 

Ok, de ki az a Zimon András?

 HírTV veteránja, a kezdetektől, 2003-tól 2018-ig felelős szerkesztője volt számos műsornak (Paletta, Szabadfogás, Sznobjektív)  A Lánchíd Rádióban a Célpont Zenéi, illetve a Moziláz című műsorokat szerkesztette 2008 és 2018 között. A Magyar Nemzetben számtalan koncertfotóját és kritikját láthattuk, olvashattuk 2006 és 2018 között. Jelenleg az N1TV-n futó K.O., a Saller, a Hírelemzők és a Kultpolis szerkesztője. 

Beszéljünk akkor azokról, akik eljöttek. Kikre vagytok az eddigi vendégek közül a legbüszkébbek?

Z.A.: Én mindegyikre nagyon büszke vagyok. 

Na, jó, ennyivel nem ússzátok meg. 

G.B.: Ok, ha muszáj kiemelni pár nevet, akkor legyen. Havas Henrikkel nagyon jót beszélgettünk. Büszke vagyok rá, hogy a múlt heti adásba eljött Márta István, akit különösen tisztelek. 

Z.A.: A következő adásunkra például előre is büszke vagyok. A szerdán induló Sziget egyik leginnovatívabb helyszínének, a Vándor Vurstlinak az egyik munkatársa érkezik hozzánk, Kovács Tibor személyében. De itt lesz Dopeman is, aki újabb nagykoncertre készül az Ellátóházban.