Nagy Márton rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálatot rendel el a légitársaságoknál

Nagy Márton rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálatot rendel el a légitársaságoknál

A nemzetgazdasági miniszter jogsértés esetén szigorú hatósági fellépést és megfelelő mértékű, visszatartó erejű bírság kiszabását helyezett kilátásba.

A fogyasztóvédelemért is felelős Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) "a problémák maradéktalan felszámolása és a magyar családok érdekében határozottan fellép a jogsértést elkövető légitársaságokkal szemben, ezért a nemzetgazdasági miniszter rendkívüli fogyasztóvédelmi vizsgálatot rendelt el a légitársaságoknál" - írja az MTI.

Ismeretes, augusztus 1-jétől a minisztérium közvetett irányítása alá került a HungaroControl Zrt. azért, hogy a koordinálás javuljon, s egyúttal leváltották a korábbi vezérigazgatót is. Ezt megelőzően, júliusban egy osztrák szakember elmondta, a magyar légiközlekedésben tapasztalható késésekért, problémákért a HungaroControl Zrt. mellett a hazai politikai vezetés is okolható.

Csütörtöki közleményében a Nagy Márton vezette NGM megállapította:

"a magyar kormány, illetve a tárca intézkedéseinek köszönhetően" megszűnt a korábban tapasztalt repülőtéri káosz, csökkentek a járatkésések és járattörlések. Ugyanakkor továbbra is tapasztalhatók problémák a légiközlekedéssel összefüggésben, hiszen még mindig megfigyelhető jogos fogyasztói elégedetlenség.

A fogyasztóvédelmi hatóság szakmai irányítójaként a Nemzetgazdasági Minisztérium rendkívüli témavizsgálatot rendel el a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Budapest Főváros Kormányhivatalánál a légitársaságok működésével kapcsolatban.

Hozzátették: a fogyasztóvédelmi hatóságként eljáró kormányhivatal hatáskörébe tartozik a légijáratok késésével és törlésével kapcsolatos szabályok betartásának ellenőrzése, az esetleges panaszkezelési előírások megszegésének szankcionálása, valamint a tisztességtelen, megtévesztő kereskedelmi gyakorlatok feltárása.

Jogsértés esetén pedig szigorú hatósági fellépés és megfelelő mértékű, visszatartó erejű bírság kiszabása indokolt

- figyelmeztetett a tárca.

"A kormányzat elkötelezett a magyar állampolgárok védelme iránt, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakmai irányítóként pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság a magyar családok védelme érdekében a jövőben is szigorúan járjon el a jogsértések megakadályozása érdekében" - ígérte végül a Nagy Márton-féle NGM.

(Címlapkép: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart Budapesten 2024. július 10-én. MTI/Balogh Zoltán)