Az agrárminiszter szerint hamarosan gond nélkül ki lehet vezetni az ársapkákat

Az agrárminiszter szerint hamarosan gond nélkül ki lehet vezetni az ársapkákat

Nagy István agrárminiszter a Napi.hu-nak adott interjúban úgy fogalmazott, az élelmiszer-infláció néhány hónapon belül túl lehet a csúcson, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a mezőgazdasági termékek és az energia nemzetközi ára is mérséklődött. 

Ez a folyamat pedig már megteremtheti az árrögzítés megszüntetésének lehetőségét úgy, hogy a kivezetéssel kialakuló piaci árak ne okozzanak már komoly költségnövekedést a lakosságnak.

A kormány tavaly decemberben április 30-ig hosszabbította meg az élelmiszerárstopot „az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli intézkedések következtében kialakult szankciós inflációra” hivatkozva.

A kormány nem tervezi ennél előrébb hozni a szabályozás kivezetését, és a piac is erre a dátumra készül

- közölte a miniszter.

Nagy István szerint a kormányzati intézkedések nem rengették meg a kiskereskedelmet, és visszautasította azt a felvetést, hogy az ársapkák okoznák a többi termék árának drágulását.

Egyértelmű, hogy az árstopos termékek helyettesítő termékeinek, például a 1,5 százalékos tejnek az ára az egekbe szökött, az akár 80-100 százalékos drágulást pedig biztosan nem indokolják a piaci folyamatok. Éppen ezért a versenyhivatal kiemelten vizsgálja, hogy az üzletláncok tudatosan, összehangolva hajtottak-e végre szélsőséges mértékű áremelkedést.

Nagy István szerint a tanulságot mindenképpen le kell vonni; ha a vizsgálatok alátámasztják a kereskedők tisztességtelen piaci magatartását, akkor olyan mértékű büntetést kell kiszabni, hogy soha többé ne fordulhasson ilyen elő – mondta.