Nagykáta három tanulsága - így küzdj azért, hogy élhetőbb legyen a környezeted!

Nagykátával már több alkalommal is foglalkoztunk, s általában az illegális hulladéklerakatok miatt.

A település rendezett körülményekre vágyó lakosai már az előző önkormányzati ciklus óta igyekeznek megbirkózni ezzel a gigászi problémával, de ez a folyamat eredményekkel is párosult, hiszen több mint ezren írták alá a HVIM és Jobbik IT petícióját, melyben a két szervezet mezőőrség felállítását követelte a polgármestertől.

"Az Érpataki Modell sokat segített, így tanultam meg, hogyan is lehet a törvénynek megfelelően külsősként végezni a munkát városunk érdekében. A legfontosabb feladat egy felelősen dolgozó, cselekvőképes nagykátai összefogás kialakítása, amely koncepció az első akciónktól számítva egyre nagyobb népszerűségnek örvend"

- nyilatkozta korábban lapunknak Szabó Ákos, a Nagykáta határát ellepő illegális hulladék elleni harc kezdeményezője.

Ennek megfelelően a fiatalok bejárták a területeket, ahol dokumentálták a látottakat. Az észleléseket a jegyzőnek jelezték, illetőleg a rendőrségen feljelentést tettek.

Feljelentések, demonstrációk és a nyilvánosság ereje - ez a siker három zálóga

Ezzel párhuzamosan a Jobbik IT is országos kampányba kezdett. Azonban a Szemétkommandó Akciósorozatában nem elsősorban a szemétszedés a cél, hanem az illegális hulladék lerakatok kialakulásának megakadályozása, amely csak úgy érhető el, ha a döntéshozókat és a hatóság embereit is cselekvésre sarkallják; feljelentésekkel, demonstrációkkal, illetve a nyilvánosság tájékoztatásával.

S akkor az érem másik oldala, mert attól még ez egy szemét-történet, ne feledjük!

Ugyanis most arról tájékoztatta lapunkat Szabó Ákos, hogy újabb hatósági bejelentéseket volt kénytelen tenni az illegális szemét miatt. Majd arra emlékeztetett, hogy bár Dorner Gábor polgármester rágalmazó és igaztalan kampányt folytatott az aláírásgyűjtés ellen, ennek ellenére a településvezető ígéretet tett a mezőőrség felállítására. Azonban, ez még mindig nem valósult meg.

Hazudott volna a nagykátaiaknak Dorner Gábor polgármester?

Szabó Ákos a két ünnep között újabb terepbejárást tartott Nagykátán és azt tapasztalta, hogy

az István király utca végi kereszteződésnél található ingatlanok (Koch tüzép mellett) tele vannak illegális szeméttel és a környéken élő lakosok patkányokról és bűzről számoltak be.

"Dorner Gábor polgármesternek ideje lenne nem csak szavakban, de tettekben is kiállnia a tisztességes lakosok mellett. Minden törvénytisztelő nagykátai nevében követelem, hogy a képviselő-testület mihamarabb hozza létre a mezőőrséget, hogy Nagykáta ne szemétbánya, hanem egy virágzó város legyen"

- fogalmazta meg a többség véleményét a polgári kezdeményezés útnak indítója.

Lehetne ez egy reménytelen történet, de valójában arra szolgál példával, hogyha

egy közösség tudatosan, elkötelezetten, és önmagát folyamatosan képezve lép föl a saját érdekei védelmében,

akkor sarokba szorítható a hatalom, és a siker nem marad el.