Nagyon szigorúan megtorolná a Jobbik az embertelen állatkínzásokat

Jobbik javaslatában kizárná a börtönbüntetés felfüggesztését.

Egyed Zsolt, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdán, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a kormány és a szakállamtitkár meghirdette, hogy állatvédelmi témákban egyeztetéseket kívánnak folytatni állatvédelmi szervezetekkel, a későbbi, esetleges törvénymódosításokat előkészítve.

A néppárti ellenzék politikusa azt mondta, hogy az elmúlt huszonhat évben egyedül a Jobbik foglalkozott komolyan a témával, ezért szeretne ezeken az egyeztetéseken részt venni. Elmondta, hogy eddig hat törvényjavaslatot nyújtott be a témában, amit a fideszes többség bizottsági szinten lesepert az asztalról. A Jobbik a civilekkel folytatott egyeztetéseket is elkezdte, mintegy másfél éve az Állatvédelmi Kerekasztal életre hívásával, amelyen egyre több állatvédelmi szervezet és jeles közszereplő vesz részt.

A Jobbik javaslatában kizárná a börtönbüntetés felfüggesztését, szemben a kormány legfrissebb indítványával, amely ugyan három évre emelné az állatkínzók legsúlyosabb büntetési tételét, de a végrehajtást továbbra is felfüggeszthetőként hagyná.

Kiemelte továbbá, hogy a büntető törvénykönyv (Btk.) fenti módosítása mellett

a vadászati törvényt is módosítanák kimondva,

hogy a hatóságoknak azonnal be kell vonnia a jogtalan fegyverhasználattal gyanúsított vadászok fegyvertartási engedélyét. Elmondta, hogy különbséget kell tenni, hogy egy vadász kedveltetésből vagy feladata teljesítése közben, éléshelyzetben lő le például egy francia kutyát. (A közelmúlt kiemelt sajtóhíre a témában, hogy egy külföldi turista messzire szaladt házi kedvencét dúvadként megölte egy vadőr, tisztázatlan, ellentmondásos körülmények között).

A Jobbik ugyanakkor a felelős állattartás fontosságát is hangsúlyozta országos ivartalanítási akció meghirdetését is szorgalmazva, amelyben az állam, vagy az önkormányzatok átvállalnák a nem tenyésztési céllal tartott háziállatok ivartalanítási költségének felét. Egyed Zsolt szerint erre azért is szükség van, mert míg

Észak-Kelet-Magyarországon falkákban járnak a kóbor kutyák, addig Ausztrián keresztül lehet úgy menni, hogy egyetlen kóbor állattal sem találkozik az ember.

 

Mint ismerteretes, az állatvédelem azután kapott ekkorra sajtófelületet, hogy a deteki alpolgármester fia agyonvert egy kiskutyát.