Nagyszabású NATO-hadgyakorlat kezdődött Litvániában

Ez a legnagyobb szabású katonai manőver Litvániában azóta, hogy az ország több mint egy évtizede az észak-atlanti szervezet tagja lett.

Tizenhárom ország összesen hatezer katonája vesz részt benne. A litván hadsereg 1,6 ezer katonával képviselteti magát, hét szövetséges állam - az Egyesült Államok, Észtország, Kanada, Lettország, Németország, Portugália és Szlovénia - még másfél ezerrel - mondta el Almantas Leika vezérőrnagy, a litván szárazföldi erők főparancsnoka, a további résztvevők felsorolása nélkül.

A gyakorlat célja a katonai műveletek tervezése, valamint a részt vevő csapatok közötti együttműködés fejlesztése.

A gyakorlatot az Egyesült Államok európai erőinek főparancsnoksága 2011 óta évente megrendezi. Az idei június 19-ig tart, a terepgyakorlat főképpen a litvániai Gaiziunu és Pabrade kiképző központokban zajlik majd.

A manőver során ellenőrzik a balti köztársaságok által az észak-atlanti gyorsreagálású erők keretében létrehozott közös alegység, a BALTBAT harckészültségét is. A gyakorlatra a NATO egyebek között Abrams harckocsikat, Stryker, Boxer, Piranha típusú páncélozott harcjárműveket, valamint Fuchs típusú felderítő járműveket vezényelt a balti országba.