Navalnij gyászolói közül már több mint 400 embert vettek őrizetbe Oroszországban

Navalnij gyászolói közül már több mint 400 embert vettek őrizetbe Oroszországban

Legalább kétszáz letartóztatás Szentpéterváron történt, amikor a néhai ellenzéki vezető előtt lerótták tiszteletüket.

Az OVD jogvédő szervezet szerint már több mint 400 embert őrizetbe vettek Oroszországban azok közül, akik a pénteken meghalt Alekszejt Navalnij előtt rótták le tiszteletüket különféle megemlékezéseken – írja az AP-re hivatkozva a Guardian.

A 47 éves korában elhunyt orosz ellenzéki vezető halálhíre óta a jogvédő szervezet információi alapján

legalább 200 letartóztatás Szentpétervár városában történt.

Az AP szerint közülük 42 embert egy és hat nap közötti börtönre ítéltek, további kilenc megemlékezőt pedig pénzbüntetéssel sújtottak. Az OVD-Info adatai alapján Moszkvában hat ember kapott 15 napos börtönbüntetést.

Ahogyan az ismert, a több évtizedes börtönbüntetését töltő Alekszejt Navalnijt életének 48. évében érte a halál, amikor hivatalos közlés szerint egy séta után rosszul lett pénteken. Eleinte egyesek kételkedtek a gyászhír valódiságában, ám később Navalnij csapata megerősítette az orosz politikus halálhírét.

Alekszej Navalnij 1976-ban született, és Vlagyimir Putyin egyik legfőbb kritikusának számított, míg 2021-ben el nem ítélték. Azután került börtönbe, hogy 2020-ban novicsokkal megmérgezték egy Szibériából Moszkvába tartó gépen, és berlini gyógyulása után visszatért Oroszországba. Azonnali őrizetbe vételét követően három és fél évre ítélték, és Oroszország egyik legszigorúbban őrzött börtönében tartották fogva. Ráadásul bebörtönzése után több eljárásban is kapott még plusz éveket, így jelen állás szerint legalább 74 éves koráig tartó börtönbüntetésre számíthatott volna.

(Címlapkép: Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus fényképét érinti meg egyik tisztelője a politikai elnyomás áldozatainak szentpétervári emlékművénél 2024. február 17-én. MTI/AP/Dmitrij Loveckij)