Navracsics Tibor vendégül látta Karácsony Gergelyt egy „kapcsolatteremtő találkozón”

Navracsics Tibor vendégül látta Karácsony Gergelyt egy „kapcsolatteremtő találkozón”

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter „kapcsolatteremtő találkozón” látta vendégül Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert hétfőn - számolt be az MTI.

Navracsics Tibor a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón azt mondta: reménye szerint megkezdtek egy olyan párbeszédet, amely az esetek többségében gyümölcsöző lesz, de 

nyilván időről időre azért konfliktusokkal is terhes lesz, hiszen (...) vannak olyan esetek, amikor a főváros és a kormány érdekei nem esnek egybe

- fűzte hozzá a miniszter, aki emlékeztetett, szerinte ennek a párbeszédnek intézményi formája lehet a budapesti agglomerációs fejlesztési tanács, amelynek létrehozására a múlt héten, a Pest megyei polgármesterekkel való találkozón érkezett javaslat.

Budapesti agglomerációs fejlesztési tanácsot hozna létre Navracsics

Újból megalakulhat egy budapesti agglomerációs fejlesztési fórum, ahol megvitathatnák a fővárost és a környező településeket érintő közös kérdéseket és fejlesztési koncepciókat alakíthatnának ki - közölte a területfejlesztési miniszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A miniszter közölte: a találkozón áttekintették a folyamatban lévő és a tervezett operatív programokat, és áttekintették, hogy a kormány és a főváros miként tud együttműködni a megvalósításukban. Beszéltek arról is, hogy a jövőben milyen, az ország és a főváros javát is szolgáló projektekben tudnak együtt gondolkodni - fogalmazott.

Hozzátette: abban is érdekeltek, hogy a jogállamisági kérdés magában hordozza az önkormányzatok helyzetét is, hiszen álláspontjuk szerint a források hatékony felhasználása nagyon nehezen menne az önkormányzatokkal való partnerség nélkül.

Karácsony Gergely arról beszélt, hogy a hétfői beszélgetés egy jó partneri munkakapcsolat kezdete lehet. 

A fővárosi önkormányzat abban érdekelt, hogy Magyarország hozzájuthasson az európai uniós forrásokhoz és a jogállamisági vita megnyugtató módon rendeződhessen - hangsúlyozta a főpolgármester, aki szerint nagyon jó kezdeményezés a budapesti agglomerációs fejlesztési tanács létrehozása.

Karácsony Gergely kitért arra, hogy korábban a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában (FKT) egyeztették a főváros és a kormány fejlesztési javaslatait, de az elmúlt időszakban az FKT már "nem volt annyira hatékony szervezet". Örülnének, hogy ez újra tudna működni - jegyezte meg.

A főpolgármester kiemelte: a központi régió és Budapest érdeke is, hogy bővítsék a főváros és a mindenkori kormány közötti partnerséget az agglomerációs településekkel. Nem tudják és nem is akarják Budapestet fejleszteni az agglomerációs települések nélkül - mondta, rámutatva arra: a közlekedési problémák, a ivóvízhálózat és a hulladékszállítás problémái akkor kezelhetők, ha Budapestre és az agglomerációra egy egységként tekintünk.

Karácsony Gergely elmondta: jelezte Navracsics Tibornak, hogy a főváros "nagyon elkötelezett" azokban a célokban, amelyeket az Európai Unió és a kormány is meghirdetett. Egyetértenek azzal, amit legutóbb Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelzett, hogy a helyreállítási alap forrásait teljes mértékben az energiafüggetlenség céljából szeretnék felhasználni.

A fővárosi önkormányzat célja 2030-ra elérni az energiafüggetlenséget, vagyis azt, hogy a fővárosi közművek olyan energiából tudjanak működni, amelyeket maguk állítanak elő

- mondta a főpolgármester, hozzátéve: ehhez szükség van az uniós forrásokra.

Navracsics Tibort a sajtótájékoztatón kérdezték arról a sajtóhírről, amely szerint a helyreállítási alap ügyében újabb feltételeket szabna az Európai Bizottság a Magyarországgal való megállapodáshoz. A miniszter közölte: tudomása szerint nem érkezett még hivatalos álláspont a bizottság részéről. Mint mondta: szerinte az év második felében lehet megállapodás az Európai Bizottsággal. "Azt szeretném, ha év végéig meglenne a megállapodás, és akkor adott esetben az is előfordulhat, hogy év végéig még uniós forrás is érkezhet Magyarországra" - fogalmazott.