Génkezelt narancssárga petúniákat buktattak le hazánkban

Az idei szezonban Finnországban felbukkant a piacon génmódosított, narancssárga színű változata a petúniának. A finn élelmiszer-biztonsági hatóság vizsgálta meg az egyik legnépszerűbb balkonnövényt. Nyolc fajta petúniánál kimutatták, hogy korábban génkezelték őket. Ezután valamennyit kivonták a forgalomból és riasztást adtak ki az unió többi tagországában is.

Magyarországon a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal vizsgálta meg ezeket a virágokat. Itthon is több helyen találtak narancssárga petúniákat, amelyek génmódosítottak voltak. Ezeket, valamint a magjaikat is kivonták a forgalomból. A Nébih elnökhelyettese a Híradónak arról beszélt: bár ezek a növények önmagukban nem veszélyesek, mindenképpen meg akarják akadályozni a genetikai szennyezést.

Transzgenetikus világ: óriáscégek harcolnak az emberiség ellen?

A biotechnológia milyen lehetőségeket biztosít? Ez vajon pusztán egy tudományos, vagy egy erkölcsi kérdés? Hogyan tudunk megfelelni a XXI. század kihívásaira? Szükség van a folyamatos párbeszéd a tudomány és a jogalkotás között, ezért rendezték meg a héten a III. parlamenti nyílt napot a géntechnológiai úton módosított szervezetekről, amin ugyan a kormány nem vett részt, de mi kíváncsiak voltunk a szakemberekre.

Magyarország területén tilos forgalomba hozni minden narancssárga színű virágú petúniát. Ez az elrendelés pénteken történt, és azt is jelenti, hogy mindenhonnan be kell vonni, ahol forgalmazták, illetve meg kell semmisíteni – hívta fel a figyelmet Lukács József, a Nébih tenyésztési- és növénytermesztési elnökhelyettese.