Négy ok, ami miatt meggondolatlanság drognak becézni a nyomor mérgét, a „herbált”

Négy ok, ami miatt meggondolatlanság drognak becézni a nyomor mérgét, a „herbált”

Nagy port kavart, amikor egy jobbikos országgyűlési képviselő rámutatott arra, hogy drogjárvány söpör végig a vidéki Magyarországon. De az, ami végig söpör ennél sokkal, de sokkal veszedelmesebb. Véleménycikk.

Ugyanis jelenleg leginkább herbál-járvány van. A herbál elnevezése alapból megtévesztő, hiszen egy idősebb embernek talán egy gyógynövényes főzet jutna eszébe róla. Pedig valójában a herbál olyan szintetikus vegyi anyagokkal átitatott növényi keverék, amelyeket soha nem szántak emberi fogyasztásra. Az ilyen szerek komoly veszélyt jelentenek, különösen a legkiszolgáltatottabb rétegek számára, akik az alacsony áruk miatt választják őket.

Hogy miért meggondolatlanság az is, ha ezeket drognak becézik a köznyelvben vagy a politikában?

1. Mert több drogot fogyasztasz, mint képzelnéd

A Drogkutató szerint az angol "drug" szó egy tágabb kategóriát fed le, mint a magyar "drog". Az angolban olyan anyagot jelent, amely bármilyen élettani változást idéz elő a szervezetben, legyen az gyógyszer vagy egyéb anyag. Ezzel szemben a magyar meghatározás inkább a központi idegrendszerre gyakorolt hatásokat emeli ki, amelyek pszichés jelenségeket, mint például eufóriát idézhetnek elő. A két fogalom között van átfedés: a központi idegrendszerre ható szerek, mint a kokain, nemcsak pszichés, hanem fizikai hatásokat is okoznak, például a pulzusszám növekedését. Ugyanígy, egy szomatikus tünetre adott szer is járhat pszichés hatásokkal, mint például a Viagra esetében. Ide tartozik a fájdalomcsillapító, a nyugtató, de még a mindennap fogyasztott koffein, nikotin és alkohol is. Egyesek még a cukrot is a drogok közé sorolják, mert az agyban dopamin felszabadulást idézhet elő, ami függőséget okozhat, és komoly közegészségügyi problémákhoz, mint például elhízáshoz, cukorbetegséghez és szívbetegségekhez vezethet.

2. Mert a herbál rosszabb annál, mint amit a drognak mondanak

A köznyelv hajlamos „klasszikus” drognak tekinteni a stimuláns hatású kokaint, az ecstasyt (MDMA-t) vagy a leginkább csak pszichoaktív kannabiszt és varázsgombát. Ezek közös jellemzője, hogy ilyen (pl. kokalevél) vagy amolyan formában régóta használják őket, és sok esetben orvosi (pl. érzéstelenítés) vagy kutatási célokra is alkalmazzák őket. A metamfetamin a világháborúban minden oldal használta a katonák ösztönzésére, olyan az emberben rejlő képességét hozz ki a szervezetből, ami másként nem biztos, hogy előjönne: például egy finn katona ennek köszönheti az életét.

A kokain egykor teljesen elfogadott élvezeti cikk volt a budapesti bohém világban, majd (egyelőre) véglegesen betiltották. Az elmúlt évtizedekben ezeknek a szereknek a jogi helyzete már jelentősen megváltozott világszerte. Megint máshol még szigorú szabályozás vagy tiltás alatt állnak, de egyre több ország mérlegeli a dekriminalizálásukat vagy orvosi célú felhasználásukat. Felelősségteljes, mértékletes felhasználás esetén nem biztos, hogy nagyobb veszélyt jelentenek, mint a túlzásba vitt alkoholfogyasztás. Ezen szerek társadalmi megítélése tehát összetett.

Mert a herbál egyértelműen pusztító méreg

Könnyű azt mondani, hogy minden drog mérgező, de ezzel kinyitunk egy hosszú, teljesen értelmetlen diskurzust arról, hogy mennyi napi szinten fogyasztott méreg létezik még, amit egyszer annak mondanak az életmódmagazinok, máskor meg ellenkezőleg. Mint például a zsírok, olajok, cukrok, édesítőszerek, aszpartámos vagy aszpartámmentes édesítőszerek.

A csavarlazító, a patkányméreg vagy a Kínában előállított szintetikus kannabinoidok, azonban az emberi szervezet számára egyértelműen mérgek,

soha nem merült fel, hogy ezeket legalizálják orvosi vagy fogyasztási célra. Nem is kutatják a potenciális pozitív felhasználási lehetőségeiket – hiszen ezek mérgező vegyi anyagokkal átitatott keverékek, amelyek súlyos egészségkárosodást okozhatnak. Még akkor is, ha az átitatott alapanyag növény, akár marihuána is lehet. Ezt a mérget szívják magukba, ettől állnak be a herbál fogyasztói. A fogyasztók általában nem dopaminszint-emelkedésről számolnak be, hanem többnyire bódultságról, szédülésről, rosszullétről. Úgy tűnik, hogy

a herbálosok nem jól akarjuk érezni magukat, hanem egész egyszerűen nem akarják érezni a számukra kilátástalan külvilágot.

A legtöbbször azt se tudják, hogy éppen mit tömnek magukba. Ez tényleg nagyon szomorú, de rosszabb is lehet.

4. Mert a herbál a nyomorban élők mérge, de kitörhet onnan

A herbál főként a legszegényebb településeken és városi kerületekben terjed, súlyos egészségügyi károkat okozva, ami önmagában hatalmas probléma, de könnyen kitörhet az elszigeteltségből. Ha például a kannabiszt és a herbált egy kalap alá vesszük, azzal alábecsüljük a herbál valódi veszélyeit, és komolytalanná tesszük az ellene való fellépést.