„Nem hiszünk egy Brüsszelből irányított birodalomban” - erről szólt a kvótareferendum

Orbán Viktor: az alkotmányos identitásunkról szólt az október 2-ai népszavazás.

A miniszterelnököt Trócsányi László igazságügyi miniszter fogja helyettesíteni (így Orbán Viktort nem lehet majd szembesíteni az ellenzéki kínos kérdésekkel sem).

Orbán Viktor előterjesztőként elmondta, hogy az alkotmányos identitásunkról szólt az október 2-ai népszavazás, amely Brüsszelel szemben a legfontosabb kérdés lesz a jövőben. Az „új egység” azért jött létre,

„hogy kifejezze az elemi igényünket, hogy hozzájárulásunk nélkül senki se mondja meg, kikkel akarunk együtt élni”

- fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint  az emberek érzik, hogy a magyar önállóság veszélyben van, mert vannak olyanok, akik szerint a nemzeteknek el kell tűnniük, egy globális cél reményében (ez mondjuk furcsa attól a Fidesztől, amely támogatja a Kanada-EU szabadkereskedelmi egyezményt, a CETA-t – a szerk.)

És akkor 102 kormánypárti politikus felajánlotta a nemzeti szuverenitásunkat Brüsszelnek

Ismét történelmet írt az Orbán-kormány. Egy héttel azután, hogy a Fidesz-frakció felhatalmazta a miniszterelnököt, hogy aláírásával megkezdődjön az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ratifikációs folyamata, kedden a kormánypárti többség támogatta a CETA ideiglenes hatálybalépéséről szóló kormányzati álláspontot. Az egyezményt támogató 102 képviselő egytől-egyig a Fidesz-KDNP politikusa, így természetesen igennel szavazott Kövér László is.

„Küzdelem zajlik ma Európában”

- jelentett ki Orbán Viktor, hangsúlyozva: a migránsválság csak egy tünet. A kormányfő szerint el kell dönteni, hogy amikor közös Európáról beszélünk, nemzetek Európáját, vagy egy Európai Birodalmat szeretnénk. A "Magyarországért létre jött új egység" az előbbit szeretné, hangzott el.

A XX. században mindenhol a nemzeti eszme állta útját a birodalmi zsarnokságnak, merült el a történelemben Orbán Viktor, aki aztán Kossuth Lajost is idézte:

„Mi, magyarok európai nemzet akarunk lenni.”

.Nem hiszünk egy Brüsszelből irányított birodalomban, erről szólt ez a népszavazás – egyértelműsítette Orbán Viktor a kvótareferendum lényegét.

Majd kifejezte abbeli reményét, hogy támogatni fogja a parlament a beterjesztését.