Nem igaz, hogy biztonságban vagyunk kvóta-ügyben

A Jobbik szerint csak a népszavazás nyújthat igazi védelmet az országnak.

Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke budapesti sajtótájékoztatóján arra is felszólította a kormányt, hogy a márciusi EU-csúcson "feküdjön keresztbe az úton" és akadályozza meg a kötelező kvóta kiterjesztését Magyarországra. A kormány tegye egyértelművé, hogy

„egyszerűen nem fog végrehajtani”

egy ilyen döntést! - sürgette a politikus. hangsúlyozta: ugyanez vonatkozik a visszatoloncolásra, a relokációra,

a betelepítés "bármilyen átnevezett mutációjára".

A referendum a legerősebb legitimációs eszköz lehetne Brüsszellel szemben, ezért a Jobbik szerint mindenképpen szükség van rá. A párt kedden benyújtotta az ehhez szükséges alaptörvény-módosítási javaslatot. Z. Kárpát emlékeztetett: pártja már tavaly év végén beterjesztett egy hasonló tervezetet, de azt akkor a kormánytöbbség lesöpörte az asztalról, arra hivatkozva, hogy az „túl sok költséggel járna”. Hozzátette: reméli, hogy ezúttal az ilyen kisszerű szempontok helyett a nemzeti érdek fog győzedelmeskedni.

Szövegértelmezési kurzus

A politikus a múlt heti EU-csúcs záródokumentumának kapcsán elmondta: az elmúlt napokban „a fél ország egyfajta önkéntes szövegértelmezési kurzuson vett részt", hiszen „a kormány magyarázkodása ellenére” továbbra is homályos és szakjogászok vitáinak tárgya, hogy Orbán Viktor mit is írt alá valójában.

Hozzátette: hiába beszél kormány „önkéntes kvótáról”, ez nem fedi teljesen a valóságot. A konkrét értelmezésen lehet vitatkozni, ám a korábbi döntésekre visszautalásokból egyes szakértői vélemények szerint hosszú távon akár egy kötelező mechanizmus is következhet – mutatott rá Z. Kárpát.

Tehát egyáltalán

nem igaz, hogy Magyarország biztonságban lenne kvótaügyben

– foglalta össze a politikus. Leszögezte: a Jobbik szerint „nincs jó, vagy rossz kvóta”, ennek a rendszernek minden formáját elfogadhatatlannak tartják. A kormányt pedig arra bíztatta, „hivatkozzanak nyugodtan ránk”, hogy van Magyarországon egy erő, az ország második legerősebb pártja, amely semmiképp sem fogja hagyni, hogy „hívatlan idegeneket” telepítsenek be hozzánk.

Hangsúlyozta: ha Magyarországon bármilyen kvótaszerű megoldás érvényesülne, akkor a Jobbik

a végsőkig elmegy

és, ha kell, utcára hívja az elégedetlen embereket.