Nem kell a gótikus templomrom

Helytörténeti szempontból érdekes csak a bonyhádi templomrom L. Simon szerint. Biztos nincs benne biznisz.

"A helyi múlt szempontjából értékes a Bonyhádon, október elején feltárt gótikus templomrom, de nem képvisel akkora értéket, hogy a helyszínen érdemes legyen bemutatni" - mondta L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kedden Bonyhádon.

"Országosan sok száz hasonló értékű, jelentőségű romot, alapot ismerünk, ezeknek a 99 százaléka nem látható, nem látogatható" - mondta, mintha ez így rendben is lenne. De itt azért még nem állunk meg:
    
Miután a templom apszisának maradványai a 6-os út alatt vannak, a rom turisztikai hasznosítása nem lehetséges.

Magyarul L. Simon Biznisz László szerint már nincs is értéke.
    
A völgységi város középkori plébániatemplomát a település belvárosát elkerülő, a 6-os főúttal összekötő út építése közben tárták fel. A szekszárdi örökségvédelmi hatóság október 9-i határozatban arról döntött, hogy a régészeti emléket a helyszínen kell megőrizni, és megfelelő műszaki megoldással el kell fedni.
    
Az államtitkár utalt a Komárom melletti Brigetio feltárására, amelynek során a limesnek olyan része került elő, amelyért megváltoztatták az épülő gát nyomvonalát. Bonyhádon viszont nem érdemes ezt megtenni, és nem lehet jól megoldani a templomrom bemutatását, a 6-os út áthelyezése pedig jelentős költséggel járna - fűzte hozzá (pedig az út elterelése külön biznisz lehetne, ahogy nyilván az út építése is az...)
    
L. Simon László leszögezte: a kérdés csak az, hogy mikor lesz elfedve a bonyhádi régészeti emlék. Rámutatott arra is, hogy az elfedésnek szigorú szabályai vannak. A szintén kedden tartott szakértői egyeztetésen arról volt szó, "hogyan lehet elfedni a romot úgy, hogy akár 100-200 év múlva is elérhető legyen". Mint mondta, ha a tél beállta előtt nem fedik el az egykori templom területét, nem lesz mit konzerválni, az időjárás gyorsan a földdel teszi egyenlővé a romot.
   
"Ők nem tehetnek semmit"

Kitért arra is, hogy a kormány a hatósági eljárás folyamatába azért nem tudott beavatkozni, mert a feltárást végző Wosinsky Mór Megyei Múzeum nem fellebbezett az elfedést előíró kormányhivatali határozat ellen (mintha a törvényességre minden alkalommal példás igyekezettel őrködő kormányunkat ez bármilyen szinten is zavarta volna - a szerk.)
    
Ódor János Gábor, a múzeum igazgatója elmondta: az intézmény azért nem fellebbezett a határozat ellen, mert bizonyítania kellett volna, hogy a templomrom veszélyben van, vagy pusztulásra ítéltetett. Ismertetése szerint a templom maradványainak 10-15 százaléka a jelenlegi 6-os út alatt van, és további 10-15 százaléka kerül majd az épülő út alá.
    
Filóné Ferencz Ibolya (Fidesz-KDNP), Bonyhád polgármestere közölte: egyelőre nem tudják, hogy mikor készül el az út az eredeti, október 30-i határidő helyett. A XV. századi templomrom régészeti dokumentációját egy februárban, ezer példányban megjelenő kiadványban tárják a közönség elé - tette hozzá.

Biztosan nagyon szép kiadvány lesz. Ettől még a templomromot el is lehet felejteni.