Nem lesz tető a fejünk felett

A munkaerőhiány visszaveti a hazai építőipart. A megoldás nem látszik.

A Világgazdaság közölt egy összeállítást a hazai építőipar lehangoló helyzetéről. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének tavalyi felmérése már azt mutatta, hogy a válaszadók több mint egyharmada nem rendelkezett kellő számú és összetételű szakmunkással. Szinte minden építőipari szakmát érint a probléma, de leginkább az ács-, a kőműves-, a bádogos- és a villanyszerelő-szakmák hiányoznak, olvasható lapban.

A cégvezetők a legváltozatosabb módon próbálnak úrrá lenni a helyzeten:

  • paravánt húznak az ikerházak elé, hogy a munkásaikat más cégek ne tudják elcsábítani;
  • tégla helyett előre gyártott elemekből rakják össze a falakat, mert a munkások híján vannak a szakmai tapasztalatnak;
  • a megrendelések harmadát elutasítják;
  • és hiába emelték meg 20 százalékkal a béreket az ágazatban, a Londonban megkapható havi 4 ezer fontos (ez átszámítva közel 1,4 millió forint) fizetéssel nem konkurálhatnak.

Az építőiparban jelentkező munkaerőhiány visszavetheti a családi otthonteremtési kedvezmény által is generált szektorális bővülést, figyelmeztetnek a vállalkozók.

Orbán: a magyar munkaerő elfogyott, sikerült munkát adni az embereknek

Olyan beruházókra van szükség Magyarországon, mint amilyen India is - ezt mondta, majd azzal indokolta, hogy Magyarországon "a munkaerő elfogyott", sikerült munkát adni az embereknek, lassan elérjük a teljes foglalkoztatottságot, ezért a magyar ipar technológiai színvonalát kell folyamatosan megújítani, és ehhez kellenek a beruházások Indiából is.

A probléma azután kerül egy másik megvilágításba, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégén arról beszélt, hogy a hazánkban szinte teljes a foglalkoztatottság, elfogyott a munkaerő. Ha ebben nem téved a kormányfő, akkor egyelőre nem tudni honnan pótolhatóak a hiányzó ácsok, kőművesek, bádogosok és villanyszerelők - hiszen attól semmivel sem jobb a helyzet, ha az államigazgatásból leépített közalkalmazottakat kizavarjuk az építkezésekre.

Mégis szükségünk van államilag szponzorált bevándorlásra?

Gyöngyösi Márton arra volt kíváncsi, hogyan egyeztethető össze a bevándorlást és magyarországi letelepedést, valamint munkavállalást segítő kormányzati intézkedések sora a multikulturalizmus és bevándorlás ellenzését célzó méregdrága kormányzati kampánnyal?A jobbikos honatya emlékeztetett, a kormány által hangoztatott munkanélküliség-csökkenés és GDP-növekedés mögött "nevetséges bérszínvonal" és a multiknak nyújtott adókedvezmények húzódnak meg.