Nem sokan kérik vissza a szlovák állampolgárságot

Az állampolgárság visszaállítását egy februártól alkalmazott szlovák belügyminiszteri rendelet teszi lehetővé. Ennek értelmében kérvényezhetik szlovák állampolgárságuk visszaállítását azok, akik egy másik ország állampolgárságának felvétele miatt veszítették el azt. A kérvények elbírálásánál ugyanakkor döntő szempont az, hogy az igénylő az adott időpontban rendelkezett-e bejegyzett lakhellyel abban az országban, amely állampolgárságának felvétele után a szlovákot elveszítette.

A kérvények ilyen szempontú elbírálása a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rendelet nem hoz érdemi változást azon felvidéki magyar állampolgárok túlnyomó többsége számára, akiket a hatályos szlovák törvény eddig megfosztott szlovák állampolgárságuktól, miután bejelentették a hatóságoknak a magyar állampolgárság felvételét.

A lehetőséggel - a kérvény beadásával - eddig 13 ember élt, közülük egy adta be kérvényét Szlovákia budapesti külképviseletén - mondta el Ivan Netík. Hozzátette: egyelőre még egy kérvényről sem született döntés, azok feldolgozása és elbírálása várhatóan néhány hetet vesz igénybe.

A szlovák állampolgársági törvény jelenlegi szövegváltozatát 2010 júniusában fogadták el, a magyar Országgyűlesnek a könnyített honosításról hozott döntésére reagálva. A sokat vitatott jogszabály egyebek mellett kimondja, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát, aki egy másik ország állampolgárságát felveszi. Ennek alapján, a szlovák belügyminisztérium adatai szerint idén március 10-ig 1017-en veszítették el szlovák állampolgárságukat, köztük több tucatnyian a magyar állampolgárság felvételét követően.