Németh Szilárd megsértődött, meg akarta buktatni a nála sokkal sikeresebb csepeli fideszes polgármestert

Németh Szilárd megsértődött, meg akarta buktatni a nála sokkal sikeresebb csepeli fideszes polgármestert

Németh Szilárd 2014 óta minden országgyűlési választáson alulmaradt ex-párbeszédes kihívójával szemben, hiszen Szabó Szabolcs zsinórban háromszor verte meg őt egyéniben. Ám mindez nem jelenti azt, hogy Csepel egy elszánt ellenzéki kerület lenne, hiszen mindeközben a lakosság rendre bizalmat szavazott Borbély Lénárd fideszes polgármesternek. Tehát 2014 óta a csepeli választók úgy szavazták meg Borbélyt polgármesternek, hogy Németh Szilárdot inkább hazaküldték, és tulajdonképpen semmilyen tisztséggel nem bízták meg.

Németh Szilárd azonban a Fidesz helyi választókerületi elnöke, kerületi pártelnöke, országos alelnöke, országgyűlési képviselője, és rezsicsökkentésért felelős kormánybiztosa, tehát a kormánypártban jelentősen nagyobb súllyal bír, mint Borbély Lénárd, aki polgármesterként hiába teljesít jól és hozza a győzelmeket, ha a párton belül egy nagy hatalmú és vélhetően igencsak sértett ellenfélre talált.

A Fidesz országos alelnöke és a polgármester között több éves, és egyre nyíltabban zajló konfliktus alakult ki. Ebben érintett a polgármester jobbkeze, Ábel Attila alpolgármester is, aki a Népszavával több részletet is megosztott a fideszes belharcról.

Ábel közölte, három éven át próbálták elsimítani az ügyeket Némethtel, de hiába. A Fideszben ugyanis ő áll magasabban a ranglétrán, és meggyőződéssel vallja, hogy választókerületi elnökként joga van akár megbuktatni is a polgármestert. Akkor is, ha sikeres, és ha ebbe a helyi Fidesz belebukik.

„2014-es megválasztása után Borbély Lénárd sikeres polgármester lett. 2018-ig csak érthetetlen ellentétek alakultak ki közte és Németh Szilárd között. Én a Fidesz csepeli elnökeként folyamatosan próbáltam ezeket a konfliktusokat kisimítani, de lehetetlen volt. A képviselő úrnak ugyanis valójában az volt a baja, hogy nem ő a polgármester. Összeférhetetlenség miatt nem is lehetett volna ő, de ezt képtelen volt elfogadni és elviselni. Évről évre egyre durvább vádakkal támadta Borbély Lénárdot.”

- magyarázta Ábel, hozzátéve, 2019 tavaszán – az EP és önkormányzati választások előtt – négyszemközt arra kérte őt Németh, hogy

segítsen neki megbuktatni a polgármestert.

Én erre azt kértem tőle, hogy ne indítson belháborút, mert abból csak az ellenzék jön ki győztesen. Ezért váltatott le 15 év után a csepeli Fidesz éléről – közölte az alpolgármester, megjegyezve, hogy vélhetően Németh utasítására már többször is együtt szavazott a Fidesz és az ellenzék az önkormányzatban, szemben a polgármesterrel.

„Ha így folytatódik, garantáltan meg fogja buktatni a Fidesz alelnöke a Fideszt Csepelen.”

A felek közötti konfliktust kiválóan mutatja a csepeli kis-Duna partra épített Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány (KIMBA) körüli helyzet: a Németh Szilárdhoz köthető akadémia közpénzből felhúzott épületét kordonnal vették körbe, az önkormányzat szerint jogellenesen, ráadásul a csepeli sportolók egy része sem használhatja az ingatlant – állítja a kerület vezetése.

Ábel Attila szerint ugyanakkor Németh Szilárdnak a kerületi ügyeken túlmutató gondolatai is vannak, például arról, hogy ő sem fogadja el teljesen az Alaptörvényt.

„Van egy zavaros elmélete, amely szerint az Alaptörvény leírt szövege felett áll egy láthatatlan, élő alkotmány, amit a Fidesz választókerületi elnökei testesítenek meg. Mivel ő az alkotmányozó többség tagja, ő saját magát az Alaptörvény feletti „élő alkotmánynak” tartja, aki szóban törvénykezik. Erre vezeti vissza, hogy nem a megválasztott polgármester a polgármester, hanem a választókerületi elnök. Valójában ezért nem lehet vele leülni tárgyalni semmiről, hiszen álláspontja szerint övé a hatalom, nekünk nincs jogunk semmiben sem vitatkozni vele. Azért nem bontja le a kordont sem, mert neki Borbély Lénárd nem polgármester, és saját magát a törvények felett állónak tartja.”

- nyilatkozott az alpolgármester arról a Németh Szilárdról, akit még a Fidesznek is csak listán sikerül benntartania a Parlamentben.