Betiltották a koronavírus-tagadó tüntetéseket Berlinben

Betiltották a koronavírus-tagadó tüntetéseket Berlinben

A várható szabálysértések miatt nem engedélyezik a koronavírus-járvány megfékezésére tett intézkedések ellen a hét végére szervezett tömegtüntetéseket Berlinben - jelentette be szerdán a német főváros vezetése.

A Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint a demonstrációkat szervező Querdenken 711 mozgalom vezetője, Michael Ballweg informatikai vállalkozó közölte, hogy bírósághoz fordul a tiltás miatt, akár az alkotmánybírósághoz is elmegy, és biztos abban, hogy megtartják valamennyi tervezett megmozdulást.

Az RBB összeállítása alapján az egyebek mellett oltásellenes, az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) létezését tagadó, ezoterikus eszmékben hívő és összeesküvés-elméleteket osztó csoportosulásokat összefogó mozgalom körében a tiltás hatására elterjedtek ellenállásra szólító felhívások.

A Telegram azonnali üzenetküldő alkalmazáson terjesztett szövegek szerint a hatóságok elfogadhatatlan lépése miatt az erőszak, és akár a fegyverhasználat is indokolt.

A többi között hozzátették, hogy részvételre bíztat a Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) is.

Andreas Geisel berlini belügyi szenátor - a tartományi rangú főváros kormányának közrenddel kapcsolatos ügyekért felelős tagja - a döntést indokolva felidézte, hogy a mozgalom legutóbbi, augusztus 1-jén tartott tüntetésein a résztvevők és a szervezők "teljesen tudatosan megszegték a szabályokat, amelyeket előzőleg a rendőrséggel egyeztetve elfogadtak".

A szabályok közé tartoznak az alapvető fertőzéshigiéniai előírások, a maszkviselés és a legkevesebb másfél méteres távolság megtartása egymástól. Ez a magatartás elfogadhatatlan,

"az állam nem hagyja az orránál fogva vezetni magát"

- mondta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa.

Hozzátette, hogy nem a gyülekezési szabadság ellen, hanem a fertőzésvédelem mellett foglaltak állást döntésükkel. Választani kellett a gyülekezési szabadság alapjoga és az élet sérthetetlensége mellett, és "az életet választottuk" - mondta a belügyi szenátor.