Merkel újra a szociáldemokratákkal kormányozna

A párt elnökségi ülése után tartott berlini tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége hajlandó

"komoly, elkötelezett és tisztességes"

tárgyalást kezdeni a szociáldemokratákkal a 2013-ban kezdett kormányzás folytatásáról.

Mint mondta, Németországnak stabil kormányra van szüksége. Az Európai Unió előtti kihívások megválaszolásához és a nagy nemzetközi válságok megoldásához is elengedhetetlen, hogy Németország megőrizze cselekvőképességét - húzta alá Angela Merkel.

"Stabilitást kell teremtenünk, az emberek ezt várják tőlünk."

A Jamaica-koalíció (CDU/CSU-FDP-Zöldek) terve akkor esett kútba, amikor a liberálisok kivonultak az egyeztetésekről. A CDU vezetősége ezután deklarálta, hogy nem vágnak bele a kisebbségi kormányzásba, de az előrehozott választásokat is el akarják kerülni. A szociáldemokraták korábban egyértelműen kijelentették, hogy nem kívánják folytatni a nagykoalíciót, de Martin Schulz adott még egy esélyt az ügynek a pártban lévő vita miatt. A tárgyalások valószínűleg januárban kezdődhetnek hivatalosan.

Az is elképzelhető, hogy a Zöldek is csatlakozhatnak hozzájuk, így jönne létre a pártok színei alapján a Kenya-koalíció. Frank-Walter Steinmeier államfő csütörtökön megbeszélést tart a három párt elnökével. Az SPD kongresszusa december 7-én kezdődik, itt dönthetnek az együttműködés lehetőségeinek feltérképezéséről.

Jamaica után Kenya nemzeti színeit tanulja Németország

A szociáldemokrata tartományi miniszterelnökök részvételével tartott elnökségi ülés után Hubertus Heil főtitkár elmondta, hogy az SPD készen áll megbeszéléseket folytatni más pártokkal. Szavai szerint a szociáldemokraták nyílt végű, nem feltétlenül a kormányzati szerepvállalásra irányuló tárgyalásokat kívánnak folytatni Az első találkozókat legkorábban december elején tarthatják meg, miután Frank-Walter Steinmeier államfő befejezi az egyeztetéseket a szövetségi parlament (Bundestag) pártjaival, és javaslatot tesz arról, hogy miként próbáljanak meg új lendületet adni az úgynevezett Jamaica-koalícióról folytatott tárgyalások kudarca miatt leállt kormányalakításnak.