Német válasz az oroszoknak: felfüggesztik az Északi Áramlat-2 engedélyezését

Német válasz az oroszoknak: felfüggesztik az Északi Áramlat-2 engedélyezését

A német szövetségi kormány azonnali hatállyal felfüggeszti az Északi Áramlat-2 földgázvezeték üzembe helyezésének folyamatát, válaszul arra, hogy Oroszország a nemzetközi jog súlyos megsértésével elismerte a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségét - jelentette be Olaf Scholz német kancellár kedden Berlinben.

A kancellár az MTI szerint elmondta:

felkérte a gazdasági minisztert, hogy tegye meg a már elkészült vezetékrendszer üzembe helyezéséhez nélkülözhetetlen tanúsítványok kiadásának felfüggesztéséhez szükséges közigazgatási jogi lépést.

A Balti-tenger alatt lefektetett Északi Áramlat-2 közvetlenül, Ukrajna megkerülésével köti össze Oroszországot Németországgal, és évi 55 milliárd köbméter földgáz szállítására alkalmas.

A már meglévő vezetékpárral azonos - szállítási kapacitású Északi Áramlat-2 beruházás a bírálói szerint lehetőséget ad Oroszországnak arra, hogy az Európai Unióba irányuló gázszállításokban kiiktassa Ukrajnát, mint tranzitországot. Oroszország továbbá a beruházás révén egyetlen útvonalra terelheti az EU-nak szánt gázszállítmányok 80 százalékát, és domináns helyzetbe kerülhetne a német energiapiacon, mert részesedését 40 százalékról több mint 60 százalékra emelné.

Az amerikai kormányzat egyik magas rangú - neve elhallgatását kérő - tisztségviselője nemrég arról beszélt, hogy az Egyesült Államok már hetek óta tárgyalásokat folytat európai országokkal és nagy energiavállalatokkal, hogy felkészüljenek egy forgatókönyvre, amelynek során egy esetleges Ukrajna elleni orosz invázió földgázhiányhoz vezetne Európában.